POLITIČARI U VARŠAVI JAKI NA REČIMA: Evo šta misli poljski general kao bi se završio eventualni rat sa Rusijom

Novosti online

31. 08. 2021. u 23:05

POLjSKI političari i mediji predstavljaju nacionalnu vojsku kao regionalnog lidera sposobnog da pruži otpor Rusiji u slučaju mogućeg oružanog sukoba, ali te izjave nemaju veze sa stvarnim stanjem stvari, smatra novinar „Njuzvik Poljska“ Mariuš Kovaljčik.

ПОЛИТИЧАРИ У ВАРШАВИ ЈАКИ НА РЕЧИМА: Ево шта мисли пољски генерал као би се завршио евентуални рат са Русијом

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, vojnici koji su ne tako davno bili na visokim pozicijama, smatraju da je malo verovatno da poljska vojska sada ima snage da odbije hipotetički napad sa Istoka.

Nedavna kupovina 250 američkih tenkova „Abrams“ neće promeniti situaciju, jer je neophodno jačanje i drugih elemenata Oružanih snaga, piše Kovaljčik.

Pored toga, on je u razgovoru sa bivšim šefom poljskog Generalštaba Mečislavom Goculom razjasnio da će uz pomoć sistema „Iskander“ Rusija moći da zauzme aerodrom sa lovcima F-16 za samo dva dana. S druge strane, sistema „Patriot“ koje Poljska kupuje nema dovoljno ni da se zaštiti Varšava, dodao je general.

Foto: EPA

Što se tiče višecevnog bacača raketa „Hajmars“, poljska vojska ne raspolaže neophodnom količinom municije za to oružje, stoga bi u slučaju sukoba municije bilo dovoljno samo za jedan dan, smatra bivši šef Generalštaba.

Prema rečima Gocule, Poljskoj već nedostaje novca za održavanje kupljene tehnike, a nakon nabavke lovaca F-35 sredstava će biti još manje.

Postoji još jedna komplikacija, jer je vladajuća stranka „Pravo i pravda“ preuzela potpunu kontrolu nad odbrambenim budžetom u Poljskoj, upozorava autor.

-To je čista politika. Poljsko rukovodstvo odbilo je strateško upravljanje bezbednošću države, stavljajući akcenat na bezbednost sopstvene partije i očuvanje vlasti po svaku cenu, istakao je on.

Kovaljčik je u članku naveo reči Gocule o tome da odnosi sa SAD u poslednje vreme postaju sve nategnutiji, čemu doprinose antidemokratska raspoloženja poljskih vlasti.

Stoga je velika verovatnoća da će prekookeanske kolege jednostavno odbiti da pomažu zemlji koja se pretvara u autoritarnu, zaključio je autor.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega