BORELJ PORUČIO: EU neće dozvoliti Rusiji i Kini da kontrolišu situaciju u Avganistanu

Novosti onlajn

19. 08. 2021. u 10:33

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Brisel neće dozvoliti Moskvi i Pekingu da kontrolišu situaciju u Avganistanu.

БОРЕЉ ПОРУЧИО: ЕУ неће дозволити Русији и Кини да контролишу ситуацију у Авганистану

Đozep Borelj / Foto EPA

On je to izjavio na vanrednoj sednici Komiteta Evropskog parlamenta za međunarodne odnose.

- Imali smo sastanak ministara spoljnih poslova EU oko Avganistana i razmenili smo mišljenja kako bi trebalo da se pozicioniramo po pitanju nove političke realnosti u Kabulu. EU ne sme da dozvoli Rusiji i Kini da preuzmu kontrolu nad situacijom u Avganistanu i postanu sponzori Kabula. Moramo da reagujemo - rekao je Borelj.

Prethodno je Borelj izjavio da će EU morati da sarađuje sa talibanima kako bi pružila podršku avganistanskom narodu, čak i ako ih EU ne bude priznala kao legitimne vlasti Avganistana.

Takođe je saopštio i da EU obustavlja isplate razvojne pomoći Avganistanu sada kada je ta zemlja pod kontrolom talibana.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (23)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane