NISTE SVESNI POSLEDICA: Rusija o provokacijama i raspoređivanju oružja trećih sila pored Krima

Novosti online

10. 08. 2021. u 21:14

RASPOREĐIVANjE oružja trećih sila na teritoriji Ukrajine će samo povećati stepen napetosti u regionu, izjavio je potpredsednik Saveta Fedaracije Rusije Konstantin Kosačov.

НИСТЕ СВЕСНИ ПОСЛЕДИЦА: Русија о провокацијама и распоређивању оружја трећих сила поред Крима

Foto: Depositphotos/Vikipedija/Printscreen

- Izjave ukrajinskog ‘ministra unutrašnjih poslova’ Alekseja Reznikova koje su mediji prenosili ‘o reintegraciji trenutno okupiranih teritorija Ukrajine’, a koje van propagande realno i ne postoje, pokazuju da u Kijevu nisu svesni posledica svojih provokacija - naveo je Kosačov.

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, pozivajući SAD da rasporede snage protivvazduhoplovne odbrane u Ukrajini, koje, navodno, dozvoljava ukrajinski zakon, ministar u stvari želi da naglo poveća stepen konfrontacija u azovsko-crnomorskom regionu na račun maksimalnog angažovanja Amerike.

- Ali, ovo je pitanje koje se ne tiče ukrajinske fantomske tuge za izgubljenim teritorijama, već vojno-političke situacije koja se upravo zbog čestih provokacija stranih sila u Crnom moru primetno pogoršala u poslednje vreme. Jedini način da se stepen napetosti smanji je da se tamo ne razmešta novo naoružanje trećih sila, već da njihove vojne aktivnosti na obalama ruskog Krima budu umerene - podvukao je on.

Pritom, upravo smanjenje napetosti i ne odgovara interesima „ministra bez agende“ niti celokupnom ukrajinskom rukovodstvu, koje maksimalno mora da poveća uloge pred svojim novim detetom, takozvanom „Krimskom platformom“, što je još jedan pokušaj reanimacije pažnje na ovu temu, smatra Kosačov.

- Bolje bi bilo gospodinu ministru da se ne upliće u igre odraslih sa oružjem, već da nastavi da se bavi propagandom o ‘reintegraciji okupiranih teritorija’. To je mnogo bezopasnije za sve, jer ne utiče ni na šta - zaključio je senator.

Potpredsednik vlade Ukrajine Ukrajine Aleksej Reznikov je ranije izjavio da Rusija, navodno, planira da na Krimu razmesti nuklearno naoružanje.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)