SNAŽNA PORUKA IZ LUGANSKA: Mišljenje Zelenskog o Donbasu podseća na izjave ukrajinskih nacionalista

Novosti onlajn

06. 08. 2021. u 22:12

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski govori jezikom ukrajinskih nacionalista kada poziva stanovnike Donbasa koji se izjašnjavaju kao Rusi da odu u Rusiju, smatra ministar spoljnih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike i predstavnik LNR na minskim pregovorima Vladislav Dejnjego.

СНАЖНА ПОРУКА ИЗ ЛУГАНСКА: Мишљење Зеленског о Донбасу подсећа на изјаве украјинских националиста

Foto Tanjug

- U njegovoj frazi upućenoj onima koji nisu spremni da se s time pomire ‘moraju da odu i potraže mesto u Rusiji’nema ništa novo: upravo je od takvih reči ukrajinskih nacionalista i zabrane svega ruskog počeo sukob u Donbasu - objasnio je Dejnjego u komentaru objavljenom na kanalu Ministarstva spoljnih poslova LNR na Telegramu.

Prema njegovim rečima, izjave Zelenskog da „Donbas nikada neće postati ruski“ još jednom potvrđuju da Kijev ne namerava da uzima u obzir mišljenje stanovnika Donbasa.

Dejnjego je prokomentarisao i reči predsednika Ukrajine o tome da iskonski stanovnici Donbasa, po duhu Rusi, prave „veliku grešku“ ostajući da žive u zemlji svojih predaka.

- Ako Zelenski tako misli, onda je, pre svega, on trebalo da kaže pristalicama evrointegracija, pokretačima ‘evromajdana’: ako toliko teže evropskim vrednostima, onda je velika greška za njih da nastave da žive u Ukrajini. To bi bilo pošteno. I tada ne bi bilo rata u Donbasu... Ali ne, ‘velika greška’, prema kratkovidom shvatanju Zelenskog, tiče se samo Rusa! I to je cela neofašistička suština sadašnje ukrajinske državne politike - ističe se u saopštenju.

Ranije je Zelenski izjavio da Donbas „nikada neće biti ruska teritorija“, a onima koji vole Rusiju i žele da ovaj region uđe u njen sastav, predložio je „da potraže sebi mesto u Rusiji“. Takođe je naveo da „bez Ukrajine na ovoj teritoriji neće biti civilizacije“.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna