IZRAEL ZAPRETIO: Ganc - Spremini smo da napadnemo Iran!

Tanjug

05. 08. 2021. u 18:03

IZRALESKI ministar odbrane Beni Ganc zapretio je danas da je njegova zemlja spemna da napadne Iran, nakon napada bespilotne letelice na naftni tanker, na moru kod obale Omana.

ИЗРАЕЛ ЗАПРЕТИО: Ганц - Спремини смо да нападнемо Иран!

FOTO: EPA

Tankerom, na kome su poginule dve osobe, upravljala je kompanija u vlasništvu izraelskog milijardera, piše AP.

SAD i Velika Britanija su na sličan način kao i Izrael, optužili Iran za napad, ali nijedna zemlja nije dostavila dokaze niti obaveštajne podatke kako bi opravdala svoje optužbe.

Iran, koji je zajedno sa savezničkim milicijama u regionu pokretao slične napade bespilotnim letelicama, porekao je da je umešan.

- Nalazimo se u trenutku kada moramo preduzeti vojnu akciju protiv Irana. Svet takođe mora da preuzme mere protiv Irana - rekao je ministar Ganc.

Iran nije odmah odgovorio na Gancove komentare, a u pismu upućenom Savet bezbednosti UN u sredu, iranski otpravnik poslova opisao je Izrael kao "glavni izvor nestabilnosti i nesigurnosti na Bliskom istoku i šire, duže od sedam decenija".

Napadi su počeli godinu dana nakon što se bivši američki predsednik Donald Tramp povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, po kome je Iran ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Predsednik DŽo Bajden je rekao da je voljan da se ponovo pridruži sporazumu, ali su razgovori o obnavljanju dogovora u Beču trenutno u zastoju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)