HITNA SREDSTVA ZA BORBU PROTIV DELTA SOJA: SZO traži čak 11,5 milijardi dolara

Tanjug

04. 08. 2021. u 10:50

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) traži 11,5 milijardi dolara hitnih sredstava za borbu protiv zaraznijeg delta soja korona virusa, prema nacrtu izveštaja u koji je Rojters imao uvid.

ХИТНА СРЕДСТВА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ДЕЛТА СОЈА: СЗО тражи чак 11,5 милијарди долара

Foto: EPA

Veliki deo novca koji se traži od partnera SZO potreban je za kupovinu testova, kiseonika i maski za lice za siromašnije države, kako se navodi u dokumentu, za koji se očekuje da će biti objavljen ove nedelje.

Kako se navodi, u izveštaju koji je i dalje podložan promenama, prikazani su rezultati i finansijske potrebe programa ACT za podršku vakcinama, lečenju i dijagnostici kovida-19 širom sveta.

Ovaj program koji je uspostavljen na početku pandemije, i dalje je u velikoj meri nedovoljno finansiran, a njegovi koordinatori strahuju da će tako ostati i dalje, rekao je neimenovani zvaničnik ACT-a Rojtersu.

Kao rezultat toga, SZO je smanjila skoro pet milijardi dolara svojih ukupnih zahteva za dodatna sredstva, kako pokazuje dokument, dok joj je i dalje potrebno 16,8 milijardi dolara, skoro onoliko koliko je do sada prikupljeno, a hitno je potrebno 7,7 milijardi dolara.

U dokumentu se, takođe, traži dodatnih 3,8 milijardi dolara, preko 7,7 milijardi dolara, kako bi 760 miliona doza vakcina protiv kovida-19 moglo da se isporuči sledeće godine.

- Ove opcije za kupovinu moraju se primeniti u narednim mesecima ili će doze vakcina biti izgubljene - upozorava se u dokumentu.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je prošle sedmice da je hitno potrebno 7,7 milijardi dolara, ali nije dao pregled planirane potrošnje i nije rekao koliko je dodatnog novca potrebno za vakcine.

Deo projekta distribucije vakcine, sve se više oslanja na donacije bogatih zemalja, umesto na sopstvene zalihe, nakon što je ključni proizvođač Indija ograničio izvoz vakcina kako bi povećao svoju proizvodnju vakcina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)