FALŠ PROPUSNICA KOŠTA BAR 100 €: U Italiji cveta "biznis" kovid falsifikata

Milica Ostojić (RIM - SPECIJALNO ZA NOVOSTI)

27. 07. 2021. u 21:21

SAMO što je najavila uvođenje obaveznog sanitarnog dokumenta, zelene karte, od 6. avgusta Italija se susreće sa grupama prevaranata koji su naveliko započeli "posao" u korist onih koji neće da prime vakcinu.

ФАЛШ ПРОПУСНИЦА КОШТА БАР 100 €: У Италији цвета бизнис ковид фалсификата

Foto AP

Lažna zelena karta prodaje se za najmanje 100 evra, dok su "paketi" za više osoba višestruko skuplji.

Poštanska policija pokušava da uđe u trag desetinama grupa, ali broj ilegalnih stranica koje se objavljuju onlajn ili na društvenim mrežama gde se nude "usluge" stalno se uvećava. Dovoljno je da zainteresovani sledi link, unese svoje podatke i fotokopiju lične karte, a naknadu od 100 do 500 evra, može da plati i u valuti bitkoin, ili preko "Amazona".

Procenjuje se da je već oko 100.000 korisnika pristupilo sistemu. Samo jedna stranica koju je otvorila Poštanska policija premašila je 39.500 upisanih. Zelena karta se može primiti u papirnom formatu, ili digitalnom, u roku od 48 do 72 sata. Digitalna je 100 evra, a papirna koja stiže na kućnu adresu 300. Nudi se i "porodični paket" - za četiri osobe za 300 evra, a za šest - 450 evra?!

Policija upozorava da će i oni koji nude ovakve usluge i oni koji ih koriste biti upisani u registar istrage.

Italijanska Vlada je hitno reagovala uvodeći aplikaciju za prepoznavanje lažnih zelenih sertifikata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMAČKA NEZADOVOLJNA: Berbok - Ne možemo da prihvatimo da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom