BRITANSKI STUDENT ŠEF OBAVEŠTAJNE SLUŽBE UKRAJINE: General Litvinjenko zamenio Kondratjuka

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je dosadašnjeg šefa Spoljne obaveštajne službe Valerija Kondratjuka i na njegovo mesto izabrao Aleksandra Valerjeviča Litvinjenka koji je do sada bio direktor Nacionalnog instituta strateških istraživanja.

БРИТАНСКИ СТУДЕНТ ШЕФ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ УКРАЈИНЕ: Генерал Литвињенко заменио Кондратјука

Foto Arhiva

Razlog zbog čega je smenjen došadašnji prvi obaveštajac Ukrajine Kondratjuk nije saopšteno. On je na toj funkciji radio malo više od godinu dana.

Kondratjuk je svojevremeno bio vojni ataše u SAD. Od marta 2014 do jula 2015. bio je načelnik kontraobaveštajne službe Službe bezbednosti Ukrajine, a u oktobru 2016. je postao šef obaveštajne službe pri Ministarstvu odbrane Ukrajine.

Kako prenose ukrajinski mediji jedan od razloga može biti debakl Ukrajine u borbi protiv završetka ruskog gasovoda "Severni tok-2". Osim toga navodi se i razlog kidnapovanja bivšeg kijevskog sudije Nikolaja Čausa koga su ukrajinske službe otele u Moldaviji što je izazvalo veliki skandal. Ukrajinski novinari kao glavni razlog smene Kondratjuka navode "prodaju magle", jer je on stalno predlagao nove projekte i obećanja koja nisu realizovana.

Interesantno je da je novi šef Spoljne obaveštajne službe Aleksandar Litvinjenko 2013. završio britanski Kraljevski koledž odbrambenih nauka. Njega je bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko postavio za zamenika sekretara Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine. Dolaskom Zelenskog na vlast Litvinjenko je imenovan za direktora Nacionalnog Insitita strateških istraživanja.

Aleksandar Valerjevič Litvinjeko je rođen u Kijevu 1972.Kijevski nacionalni univerzitet je završio 2009. godine a po specijalnosti je pravnik. Ima čin general-majora. Doktor je političkih nauka i predavao je na fakultetu. Nagrađen je Ordenom kneza Jaroslava Mudrog petog stepena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!