PELOSI NALJUTILA REPUBLIKANCE: Potez bez presedana u Kongresu Sjedinjenih Država

D. D. S.

22. 07. 2021. u 22:03

VOĐA republikanske manjine u Predstavničkom domu, Kevin Makarti, povukao je svih pet kandidata za specijalnu komisiju koja istražuje napad na Kapitol 6. januara.

ПЕЛОСИ НАЉУТИЛА РЕПУБЛИКАНЦЕ: Потез без преседана у Конгресу Сједињених Држава

Foto AP

Učionio je to posle poteza bez presedana predsedavajuće donjeg, Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, koja je odbila da prihvati kandidaturu dvojice od njih.

Pelosi je odbacila preporuku da kongresmeni Džima Džordan i Džim Benks, obojica pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa, rade u komisiji koja treba da istraži upad u Kongres pristalica bivšeg šefa Bele kuće, kako bi sprečili izbornu pobedu predsednika Džozefa Bajdena.

- Imajući u vidu integritet istrage, insistiranje na istini i zabrinutost zbog izjava i nekih poteza ovih članova Predstavničkog doma, moram da odbacim predlog da kongresmeni Benks i Džordan budu članovi komisije - saopštila je Pelosi i dodala da je "priroda događaja 6. januara, koji su bez presedana, zahtevala i ovu odluku bez presedana".

No, lider Makarti je rekao da "republikanci neće biti učesnici ovog lažnog procesa" i da će umesto toga voditi "sopstvenu istragu o činjenicama".

Pelosi je formirala 13-članu komisiju pošto su republikanci u Predstavničkom domu odbacili raniji pokušaj da se uspostavi dvostranačka komisija koja će istražiti nasilje na Kapitolu. Ona je prethodno imenovala republikanku, koja se ranije svrstavala uz stavove demokrata, kćerku pokojnog senatora Džona Mekejna, Liz Čejni, kao članicu komisije i rekla da će prihvatiti trojicu Makartijevih kandidata - Rodnija Dejvisa, Keli Armstrong i Troja Nelsa, posle čega ga je zamolila da izabere novu dvojicu članova komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati