BOLJE AMERIČKA KOLONIJA, NEGO SAMOSTALNA REPUBLIKA: Kako je Sakašvili prenosio poruku bivšeg šefa CIA

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

18. 07. 2021. u 18:44

BIVŠI predsednik Gruzije Mihail Sakašvili izgleda je zaboravio poraz koji je doživeo početkom avgusta 2008. zbog poslušnosti američkim generalima.

БОЉЕ АМЕРИЧКА КОЛОНИЈА, НЕГО САМОСТАЛНА РЕПУБЛИКА: Како је Сакашвили преносио поруку бившег шефа ЦИА

Foto: Arhiva

Oni su ga savetovali da tokom otvaranja Olimpijade u Pekingu iskoristi “dremanje ruskog medvedea” i krene u rat protiv ruske vojske. Uprkost svemu što mu se dogodilo, šest godina kasnije Sakašvili je prenosio poruku bivšeg šefa CIA Dejvida Petreusa ukrajinskom predsedniku - da je odličan trenutak da vojno osvoji Donjeck.

U intervjuu televizijskom kanalu “Ukrajina 24” Mihail Sakašvili je ispričao kako je dobio poruku od generala Dejvida Petreusa, bivšeg šefa CIA, da prenese predsedniku Petru Porošenku plan kako da se vojno osvoji Donjeck. Koliko je to bila ozbiljna poruka dokaz je da je Sakašvili plan napada na Donjeck dobio SMS porukom.

Sakašvili je bio opčinjen biografijom generala Petreusa koji je ratovao u Iraku, a kasnije i Avganistanu, da bi na kraju postao šef obaveštajne američke agencije. Interesantno je da je Petreus nagrađen svojevremeno gruzinskim ortdenom Vahtanga Gorgasali, koji dobijaju stranci za hrabrost i požrtvovanje za borbu za teritorijalnu celovitost Gruzije. U spomenutoj poruci koju je Petreus poslao Sakašviliju navodno piše da sa snagama koje ima Ukrajina može da povrati Donjeck.

Dve godine pre nego što je pisao poruku o scenariju “osvajanja Donjecka” general Petreus je smenjen sa funkcije direktora CIA. Razlog je što je dozvolio ljubavnici da može da uđe u njegovu elektronsku poštu..

Foto: EPA

Neosporno je da su američki savetnici početkom ovog veka trenirali vojsku Gruzije, pre nego štoje ona krenula da povrati Južnu Osetiju. U tom petodnevnom ratu Sakašvili je doživeo poraz i morao je da kapitulira. Da su hteli, Rusi su mogli da uđu u Tbilisi i uhapse Sakašvilija.

Pošto je zboravio svoje vojne “uspehe”, sada Sakašvili ogovara bivšeg prijatelja, predsednika Petra Porošenka, koji mu je dao državljnstvo, a zatim i mesto gubernatora Odese. Kasnije su se posvađali i Porošenko ga je proterao iz Ukrajine. Državljanstvo mu je kasnije vratio Vladimir Zelenski. Sakašvili se sada žali novinarima da mu Porošenko nije ni odgovorio kad mu je preneo poruku generala Petreusa.

Foto Arhiva

Spomenuti intervju Mihaila Sakašvilija, koga zemljaci zovu “Miša psih” zaslužuje pažnju jer pokazujuje nivo poslušnosti predsednika jedne od bivših sovjetskih republika koji su zbog nezrelosti i duboke provincijalnosti bili spremni na slepu poslušnost bilo kome iz Vašingtona. Za njih je bolje biti svojevrsna američka kolonija, nego samostalna republika. Zbog toga je Sakašvili voleo da se slika za vreme boravka u SAD sa američkim političarima i generalima i tako dokazivao kako ima veliku podršku SAD. Bez obzira na hrpe takvih slika, Sakašvili ne sme da se vrati u Tbilisi jer ga tamo čeka zatvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade