POMOĆ SZO: Nemačka izdvaja dodatnih 260 miliona evra za razvijanja testova, lekova i vakcina protiv korone

Tanjug

17. 07. 2021. u 00:35

Nemački ministar zdravlja Jens Špan najavio je danas na pres konferenciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izdvajanje dodatnih 260 miliona evra za SZO u cilju razvijanja testova, lekova i vakcina za kovid-19.

ПОМОЋ СЗО: Немачка издваја додатних 260 милиона евра за  развијања тестова, лекова и вакцина против короне

Foto: Arhiva

- Mi ćemo, takođe, obezbediti najmnaje 30 miliona vakcina trećim zemljama kroz program KOVAKS i danas mislim da možemo da kažemo da ćemo biti u mogućnosti da pružimo znatno više od ovih 30 miliona doza - istakao je Špan.

Prema njegovim rečima, to je osnova, a u narednim nedeljama i mesecima Nemačka bi trebalo da bude u mogućnosti da obezbedi još vakcina zemljama kojima su najpotrebnije. Nemačka smatra da SZO ima vodeću ulogu u međunarodnoj zdravstvenoj politici i pre svega, treba joj dati vodeću ulogu u borbi protiv globalnih zdravstvenih kriza.

- Samo sa snažnom SZO moći ćemo da prebrodimo pandemiju kovid - istakao je Špan.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da Nemačka predstavlja jedno od vodećih svetala u borbi protiv pandemije na globalnom nivou pod vođstvom Špana i nemačke kancelarke Angele Merkel. Tedros je naveo da se Komitet SZO za hitne slucajeve sastao u četvrtak i da je izrazio zabrinutost zbog toga što se pogrešno smatra da je pandemija okončana, a ona nije ni blizu gotova.

Komitet SZO je, takođe, upozorio na veliku verovatnoću pojave i globalnog širenja novih i možda opasnijih varijanti koje će možda biti još izazovnije kontrolisati, istakao je Tedros.

Prema njegovim rečima, Komitet je, takođe, izrazio duboku zabrinutost zbog nivoa finansiranja plana strateške pripremljenosti i odgovora SZO na kovid-19, koji ograničava sposobnost SZO da koordinira globalni odgovor na pandemiju, posebno u pogledu fleksibilnosti koja mu je potrebna s obzirom na brzinu kretanja virusa.

Tedros je naveo i da je Komitet pozvao sve zemlje da podrže poziv SZO da vakcinišu najmanje 10 odsto svog stanovništva do kraja septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)