DRAMATIČNA SITUACIJA U NEMAČKOJ: Broj žrtava prešao 60, sela sravnjena sa zemljom, pljačkaši upadaju u prodavnice (FOTO/VIDEO)

Tanjug

15. 07. 2021. u 13:35 >> 23:11

NAJMANjE 60 osoba nastradalo je u katastrofalnim poplavama u nemačkim provincijama Severna Rajna-Vestfalija i Rajna-Palatinat. Više desetina se vodi kao nestalo.

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА У НЕМАЧКОЈ: Број жртава прешао 60, села сравњена са земљом, пљачкаши упадају у продавнице (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Julian Stratenschulte/dpa via AP/Sebastian Schmitt/dpa via AP/Marius Becker/dpa via AP

23:09 Sela nestala pod naletom vode, ostale ruševine

Više od 60 osoba je poginulo, a više desetina se vodi kao nestalo nakon što su poplave u Nemačkoj i Belgiji pretvorile ulice i potoke u opasne bujice, koje su sa sobom nosile automobile i izazvale urušavanje zgrada. Jedno od najteže pogođenih nemačkih sela je Šuld, gde se nekoliko kuća urušilo, a traga se za više desetina ljudi, prenosi AP. Spasilačke operacije otežavaju blokirani putevi i prekidi u telefonskoj i intertnet mreži širom Ajfela, lanca planina srednje visine na zapadu Nemačke.

Pojedina sela pretvorena su u ruševine pošto stare kuće od cigle i dreveta nisu mogle da se izbore sa iznenadnim naletom vode, koja je nosila drveće i druge otpatke dok je tekla uskim ulicama.

22:00 - Veliki broj žrtava

Kako javlja Bi Bi Si, najmanje 67 osoba izgubilo je život u poplavama koje su pogodile Nemačku i Belgiju.

20:20 - Broj žrtava se popeo na 58, saopštila je policija poplavljenih nemačkih pokrajina.

18:45 - U gradovima koji su najteže pogođeni prijavljene su masovne pljačke poplavljenih prodavnica.

- Pljačkaši su mi ukrali robu. Živim preko puta prodavnice, video sam ih, ali nisam mogao da sprečim krađu. Roba je vredela možda oko 1000 evra. Hitno nam je potrebna podrška policije ovde - rekao je Erol Igneci, vlasnik prodavnice odeće iz Stolberga kod Ahena.

Stotine policajaca je stiglo u taj grad kako bi zaštitili napuštene kuće i prodavnice od pljačke.

18.02 - Prema poslednjim izveštajima, broj žrtava u poplavama porastao je na 43 osobe.

17.54 - Rurska oblast, takođe je pogođena poplavama koje su nastale usled oluje. Kako prenose nemački mediji poplave i količina vode koja je pala nije zabeležena od 1960. godine. U Hatingenu palo je preko 1450 kubika vode, a prema izveštajima oštećene su kuće i rečna obala.

15.52 - Hitna reakcija Angele Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom i ministrom finansija Olafom Šolcom o polavama koje su pogodile ovu državu.

Prema informacijama BILD-a, Šolc i Zehofer pripremaju program pomoći za poplavljena područja, koji bi kabinet trebalo da odobri u narednih nedelju dana.

16.06 - JEZIVE SCENE IZ NEMAČKE: Automobili plove ulicama

15.56 - Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke u poplavljenim područjima raspoređeno je oko 15.000 pripadnika hitnih službi.

Tokom poplava raspoređeno 15.000 hitnih službi Prema Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova, 15.000 pomagača iz vatrogasne jedinice, policije, THV-a i oružanih snaga raspoređeno je tokom poplava u Rajni-Pfalzu i Severnoj Rajni-Vestfaliji. Pored toga, helikopteri savezne policije čekali bi na njihovu upotrebu.

15.25 - Kako pišu nemački mediji situacija je toliko dramatična u poplavljenim područjima da čak i broj hitne službe nije dostupan.

- Komunikacija je uglavnom zakazala, u mnogim delovima poplavljenih područja internet i telefonske veze su ograničene - kaže se u izveštaju o situaciji.

15.14 - U poplavama su nastradala dva vatrogasca koja su učestvovala u akciji spasavanja.

15.00 - Prema policijskom izveštaju broj nastradalih u poplavama u Nemačkoj popeo se na 42, prenosi Bild.

14.28 - Prema najnovijim informacijama sa kojima su izašli nemački mediji nastradalo je 33 ljudi. Nadležne službe i dalje tragaju za nestalima u poplavljenim područjima.

14.18 - Merkel: Saučešće rodbini nastradalih

Nemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila se svima koji pomažu u akciji spasavanja građana i izjavila saučešće porodicama nastradalih.

- Šokirana sam katastrofom zbog je stradalo toliko ljudi", rekla je Merkel. - Saučešće upućujem rođacima poginulih. Od srca zahvaljujem mnogim neumornim pomagačima i hitnim službama.

14.15 - U Kelnu su pronađeni žena (72) i muškarac (54) koji su preminuli zarobljeni u podrumima svojih kuća gde je bujica nadošla.

14.10 - Situacija u Hagenu je i dalje dramatična, a nakon oluja i dugotrajnih padavina koje su zahvatile ovo mesto. Poplave izazvane padavinama uništile su nekoliko mostova.

14.00 - U Stolbergu lokalni kriminalci već koriste situaciju nastalu usled poplava. Kako je saopštila nemačka policija u tom mestu dogodilo se više pokušaja pljački prodavnica. Policija je, takođe, intervenisala u jednoj zlatari gde je uhapsila muškarca koji je provalio u radnju i pokušao da iznese robu.

13.35 - Poplave koje su noćas pogodile Severnu Rajnu Vestfaliju i Rajnu-Palatinat, odnele su zasad najmanje 20 života, a više desetina ljudi se vode kao nestali.

- Ovo je za ljude veoma dramatična situacija. Još uvek ima nestalih -  rekao je Lašet koji je posetio Altenu na reci Leni gde je tokom noći poginuo vatrogasac pošto je spasio jednog muškarca.

Pokrajinska policija stavila je na raspolaganje helikoptere kako bi se pronašli nestali, rekao je Lašet za "Bild".

Tokom noći velika količina blata sručila se u grad.

- Razgovarao sam sa mnogim žiteljima koji su preko noći izgubili takoreći sve - kazao je Lašet koji će, kako se očkuje, biti kandidati konzervativnog bloka za kancelara Nemačke na izborima u septembru.

Lašet je obećao brzu pomoć i da će pokrajina učiniti sve kako bi trajno pomogla ugroženima.

Obilne padavine izazvale su izlivanje potoka i reka, pokrenule klizišta. Srušeno je šest kuća za čijim žiteljima se traga. Mnogi su pred nabujalom vodom popeli na krovove, a bujica je nosila automobile, drveće, mostove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu