DIJAZ-KANEL: REVOLUCIONARI, NA ULICE! Bela kuća i Kremlj "sukobljeni" oko poslednjih događaja na karipskom ostrvu

I. S.

13. 07. 2021. u 22:29

KUBANSKA policija pojačala je svoj angažman posle najvećih protesta koji su se na Kubi desili u poslednjih nekoliko decenija.

ДИЈАЗ-КАНЕЛ: РЕВОЛУЦИОНАРИ, НА УЛИЦЕ! Бела кућа и Кремљ сукобљени око последњих догађаја на карипском острву

Foto AP

Više desetina ljudi je uhapšeno, a u svet su poslate vesti o pretučenim demonstrantima koji traže promenu sistema. Glavna obrazloženja građana koji protestuju, kreću se od nestašice hrane i lekova, visokih cena prehrambene robe usled ekonomske krize do neadekvatnog odgovora na pandemiju virusa korona.

Među uhapšenima je španska novinarka Kamila Akosta, a vlada u Madridu traži njeno oslobađanje. Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel pozvao je pristalice da se suprotstave demonstrantima. Tokom poslednjeg televizijskog obraćanja naciji koje je trajalo četiri sata Dijaz-Kanel optužio je za nemire SAD i sankcije Vašingtona koje u različitim formama traju još od 1962. ocenivši da SAD vodi politiku "ekonomskog gušenja Kube" i da su sankcije najdirektnije skrivile privredni sunovrat. Bela kuća je, manipulacijama kubanskim nezadovoljstvom, radila u pravcu podele naroda, istakao je on.

Dijaz-Kanel je demonstrante nazvao američkim plaćenicima koje je Vašington angažovao da destabilizuju Kubu, a svoje pristalice je pozvao da izađu na ulice i stanu u odbranu Kubanske revolucije.

- Izdata je naredba da se krene u borbu. Revolucionari, na ulice - poručio je Dijaz-Kanel. - Zahtevamo da ceo svet prizna naš suverenitet, u čemu su Rusija i Meksiko na našoj strani.

Najveća antivladina previranja na ovom karipskom ostrvu u poslednjih nekoliko decenija dovela su do novog "podrhtavanja" odnosa između Havane i Vašingtona. Američki predsednik Džozef Bajden pružio je podršku, kako se izrazio, "Kubancima koji traže slobodu posle višedecenijskog pritiska i ekonomskih patnji, čija je posledica nizak životni standard".

Portparolka ruskog MIP, Marija Zaharova, izrazila je nadu da kubanske vlasti neće prezati od poteza, potrebnih da se ponovo uspostavi državni red, a u interesu svih stanovnika Kube.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!