HAVANA VRI U PROTESTIMA: Karipsko ostrvo potresaju najveće antivladine demonstracije poslednjih decenija

I. STANOJEVIĆ

12. 07. 2021. u 22:32

KARIPSKO ostrvo Kubu potresaju najveće demonstracije protiv komunističke vlade u poslednjih nekoliko decenija. Sve vri u Havani i još nekoliko gradova, kojima odjekuju uzvici "Dole diktatura!", "Sloboda!" i "Ne bojimo se!".

ХАВАНА ВРИ У ПРОТЕСТИМА: Карипско острво потресају највеће антивладине демонстрације последњих деценија

Bliski susret na ulicama Havane / Foto AP

Policija je, u odgovoru na proteste, upotrebila biber-sprej i pretukla više demonstranata. U prestonici su viđena oklopna policijska vozila opremljena mitraljezima.

Kubanci su ogorčeni zbog ograničenja građanskih sloboda, ali i kolapsa privrede, kao i načina na koji se vlada bori protiv pandemije virusa korona koja ponovo eksplodira, beležeći nove crne rekorde.

Snimci na društvenim mrežama prikazali su snage bezbednosti kako privode i tuku građane, ali i demonstrante kako prevrću policijske automobile i pljačkaju državne prodavnice koje robu izražavaju u stranim valutama.

Demonstranti zahtevaju hitno donošenje programa vakcinacije protiv virusa korona, besni zbog nedostatka vakcina pošto je u zemlji, u nedelju, zabeleženo rekordnih skoro 7.000 dnevnih zaraza i 47 smrtnih slučajeva od virusa korona. Od početka pandemije, na Kubi je registrovano više od 1.500 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19. Kuba je, prošle nedelje, odobrila sopstvenu vakcinu "abdala 2", što je prva vakcina razvijena u Latinskoj Americi i na Karibima.

Pandemija i američke sankcije su teško pogodile kubansku, strogo kontrolisanu državnu privredu, koja je lane zabeležila najveći pad u skoro tri decenije, strmoglavljujući se za čak 11 odsto.

Svetski mediji javljaju da su, posle televizijskog obraćanja kubanskog predsednika Migela Dijaz-Kanela i poziva da brane revoluciju, na ulice izašle i hiljade provladinih pristalica. "Spremni smo da damo život. Oni moraju da gaze preko naših leševa ako žele da suoče sa revolucijom" i "Ove ulice pripadaju Fidelu Kastru, pokojnom kubanskom revolucionarnom vođi".

VN

Dijaz-Kanel je za proteste optužio SAD, tvrdeći da je reč o protestima američkih plaćenika unajmljenih da destabilizuju zemlju. Kubanski predsednik je obećao "revolucionarni odgovor".

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da Vašington podrža narod Kube u, kako se izrazio, njihovom pozivu na slobodu. On je u ime SAD pozvao "kubanski režim da čuje svoj narod i služi njihovim potrebama u ovom važnom trenutku, umesto da se bogati".

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da Moskva "pažljivo prati situaciju na Kubi i uverena je da je svako strano mešanje nedopustivo".

NE MOŽEMO VIŠE OVAKO

ANTIVLADINI protesti započeli su u gradu San Antonio de los Banos, jugozapadno od Havane, ali su se ubrzo proširili širom zemlje. Neki od njih su uživo prenošeni na društvenim mrežama, na kojima su se videli kako učesnici uzvikuju parole protiv vlade i predsednika i pozivali na promene. "Ovo je taj dan: ne možemo više da izdržimo. Nema hrane, nema lekova, nema slobode. Ne daju nam da živimo. Umorni smo", rekao je za Bi-Bi-Si jedan od demonstranata koji se predstavio samo kao Alehandro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri