SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Koristi od vakcine protiv korone nadmašuju veoma male rizike

Tanjug

09. 07. 2021. u 23:31

SAVETODAVNI odbor Svetske zdravstvene organizacije saopštio je danas da koristi od mRNA vakcina protiv korona virusa nadmašuju veoma mali rizik da bi one mogle da izazovu upalu srca, pošto smanjuju mogućnost da dođe do hospitalizacije i smrtnih slučajeva.

СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА: Користи од вакцине против короне надмашују веома мале ризике

Foto AP

SZO se oglasila nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila danas da je njen stručni odbor utvrdio da postoji mogućnost da su vakcine protiv korona virusa kompanija Fajzer i Biontek i Moderna povezane sa vrlo retkim slučajevima bolova u grudima i upale srca kod pojedinih ljudi posle vakcinacije.

U saopštenju SZO navodi se da su se dva retka stanja - miokarditisa, upalne bolesti mišićnog sloja srca, i bolesti srčane maramice perikarditisa obično javljala nekoliko dana nakon vakcinacije, mahom kod mlađih muškaraca posle druge doze.

- Vrlo retki slučajevi miokarditisa i perikarditisa primećeni su nakon vakcinacije mRNA vakcinama protiv Kovida-19 - navodi se u saopštenju, čime se misli na dve vakcine koje koriste mRNA tehnologiju, koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek i Moderna.

U saopštenju se napominje da dostupni podaci sugerišu da, u slučaju pojave miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinacije, bolesti se javljaju sa generalno blagim simptomima i efikasna terapija je odmor i korišćenje nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

- Vakcinisani treba da dobiju instrukciju da traže hitnu medicinsku pomoć ako razviju simptome koji ukazuju na miokarditis ili perikarditis, kao što su novonastali i trajni bolovi u grudima, otežano disanje ili lupanje srca nakon vakcinacije - dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)