AVGANISTAN JE IZGUBLJEN, BAJDEN PRAVI GREŠKU: Ruski senator o haosu koji je na pomolu u centralnoj Aziji

Novosti online

09. 07. 2021. u 08:46

RUSKI senator Aleksej Puškov komentarisao je reči američkog predsednika Džozefa Bajdena o posledicama povlačenja američke vojske iz Avganistana.

АВГАНИСТАН ЈЕ ИЗГУБЉЕН, БАЈДЕН ПРАВИ ГРЕШКУ: Руски сенатор о хаосу који је на помолу у централној Азији

Foto: AP Photo/David Goldman, File/Jutjub/Pervый kanal

 Senator smatra da Bajden greši kada misli da pad vlade u Kabulu nije neizbežan i pored povlačenja Amerikanaca.

Prethodno je Bajden izjavio da avganistanska vlada ima 300.000 vojnika protiv 75.000 talibana (organizacija zabranjena u Rusiji).

- Bajden greši na temu Avganistana, na isti način na koji su grešili i Džordž Buš mlađi i Barak Obama, koji su tamo vodili beznadežni rat - napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, odluka bivšeg predsednika Donalda Trampa o povlačenju američke vojske je bila ispravna, jer je on shvatio da „treba otići, čak bežati, brzo i bez oklevanja“.

- Njegovu zamisao sada ispunjava Bajden, međutim, on pokušava da se pretvara da Avganistan još nije izgubljen. Izgubljen je - zaključio je senator.

Američki predsednik Džozef Bajden je 14. aprila objavio kraj operacije u Avganistanu i naveo da će Vašington završiti povlačenje vojske 31. avgusta. SAD su tamo započele vojne akcije u oktobru 2001. godine.

U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta Taliban koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.

Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista