KOMANDOSI STIGLI NA HAITI DA PRAVE HAOS: Policija privela Amerikance i Kolumbijce, traje lov za odbeglim plaćenicima (VIDEO)

Tanjug

09. 07. 2021. u 07:23

JEDINICA komandosa koja je ove nedelje ubila predsednika Haitija Žovenela Moiza i teško ranila njegovu suprugu, činilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, potvrdile su danas vlasti, a još traje potraga za nalogodavcima i motivima ovog zločina.

КОМАНДОСИ СТИГЛИ НА ХАИТИ ДА ПРАВЕ ХАОС: Полиција привела Американце и Колумбијце, траје лов за одбеглим плаћеницима (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Jean Marc Herve Abelard

Kolumbijski ministar odbrane Diego Molano saopštio je da prvi nalazi istrage ukazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za učešće u atentatu na predsednika Haitija penzionisani pripadnici oružanih snaga njegove zemlje i obećao je da će pružiti svu potrebnu pomoć vlastima u rasvetljavanju svih okolnosti ovog slučaja.

Policija je u sredu pronašla osumnjičene atentatore u jednoj kući u blizini mesta zločina, u predgrađu glavnog grada Port O Prensa i nakon višesatne borbe uhapšen je veći broj njih, a šef policije Leon Čarls juče je potvrdio da je 17 ljudi u ovoj akciji uhapšeno, prenosi Rojters.

Novinarima su tom prilikom na konferenciji za štampu prikazani brojni kolumbijski pasoši, kao i oružje koji su osumnjičeni atentatori koristili, puške, mačete, urađaji za komunikaciju i sredstva koja su koristili tokom provale u predsedničku rezidenciju.

- Stranci su došli u našu zemlju da ubiju predsednika - naglasio je Čarls, i saopštio da je među uhapšenima 26 Kolumbijaca i dva Haićanska Amerikanca.

On je naveo da je u vatrenom obračunu sa atentatorima zarobljeno 15 Kolumbijaca, kao i Amerikanci poreklom sa Haitija, dok su trojica napadača ubijena, a osam ih je još uvek u bekstvu.

Direktor kolumbijske nacionalne policije Horhe Luis Vargas saopštio je da je od Haitija primio zahteve za informacijama o šest osumnjičenih, od kojih su dvojica ubijena u razmeni vatre sa haićanskom policijom, dok su još četvorica uhapšena.

Ministarstvo spoljnih poslova na Tajvanu, koje ima formalne diplomatske veze sa Haitijem, saopštilo je da je 11 osumnjičenih zarobljeno u njihovoj ambasadi nakon što su u nju provalili,a portparol Stejt departmenta nije mogao da potvrdi da li je među pritvorenima bilo i američkih državljana.

Zvaničnici još nisu saopštili šta su motivi ubistva predsednika, a od stupanja na dužnost 2017. godine, on se suočavao sa masovnim protestima ,prvo zbog navoda o korupciji i načina kako je upravljao ekonomijom, a zatim i zbog sve većeg boravka na vlasti.

Predsednika Moiza (53) ubili su nepoznati napadači u noći između 6. i 7. jula u njegovoj privatnoj rezidenciji, a njegova supruga Martin Mari Etijen Džozef, koja je, takođe, ranjena u ovom napadu, u kritičnom je stanju i prebačena je u bolnicu u Majami.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)