PRST U OKO PUTINU: Parlament Ukrajine doneo sraman zakon koji je veliki udarac za Ruse

Tanjug

01. 07. 2021. u 22:44

UKRAJINSKA vrhovna Rada usvojila je Zakon o autohtonim narodima Ukrajine u koji se ne svrstavaju Rusi.

ПРСТ У ОКО ПУТИНУ: Парламент Украјине донео сраман закон који је велики ударац за Русе

Foto: EPA

Inicijativa za usvajanje zakona potekla je od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koju je na vanrednoj sednici parlamenta podržalo 326 poslanika.

Zakonom se definišu prava autohtonih naroda etničkih zajednica koja su nastale na teritoriji Ukrajine, koje imaju svoj originalni jezik i kulturu, tradicionalne, socijalne, kulturne i zastupničke organe, doživljavaju sebe kao izvorni narod Ukrajine, predstavlja etničku manjinu u okviru stanovništva zemlje, a nemaju svoju vlastitu državu izvan Ukrajine.

Prema ovakvoj definiciji zakona, na Krimu ovaj status imaju krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci, dok se Rusi ne mogu smatrati autohtonim narodom u Ukrajini.

Inicijativa ukrajinskog predsednika i predlog zakona naišla je na široke kritike u Rusiji, a kako je naveo zamenik predsednika Državne dume Rusije Petar Tolstoj on, briše iz istorije 20 miliona Rusa.

Ruska pravoslavna crkva je poručila da takva odluka može da podrije stabilnost i integritet Ukrajine.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je problem autohtonih naroda Ukrajine prisutan na svim međunarodnim debatama i da se o njemu razgovara u bliskom kontaktu sa rukovodstvom različitih međunarodnih struktura, a naglasila je da ovom incijativom Kijev diskriminiše milione Rusa.

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ukrajinski zakon nije u skladu s normama međunarodnog humanitarnog prava i da nanosi ozbiljnu štetu ruskom narodu, a da se njegove posledice mogu uporediti sa onim koje ostavlja oružje za masovno uništenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAJNOVIJA VEST IZ PARIZA: Muškarac preti eksplozivom u iranskom konzulatu