ZELENSKI ODGOVORIO PUTINU: Evo šta je rekao o tvrdnjama da su Rusi i Ukrajinci jedan narod

Branko Vlahović

01. 07. 2021. u 14:23

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski odgovorio je ruskom Kolegi Vladimiru Putinu koji je u sredu rekao da su Rusi i Ukrajinci jedan narod. Zelenski smatra da su to dva različita naroda i da se jednom već stavi tačka na to pitanje.

ЗЕЛЕНСКИ ОДГОВОРИО ПУТИНУ: Ево шта је рекао о тврдњама да су Руси и Украјинци један народ

Foto EPA

 - Mi imamo mnogo zajedničkog, zajednički deo istorije, susedstvo, rođaci, zajednička pobeda nad fašizmom i zajednička tragedija. Da su Ukrajinci i Rusi jedan narod u Moskvi bi se koristila grivna ukrajinska valuta. Nad Dumom (parlamentom) bi se viorila žuto-plava zastava, kazao je Zelenski. - On je dodao, - možda će u budućnosti biti nešto zajedničko ako nije još kasno da se zaustavi totalno razdvajanje među državama.

Cilj nam treba biti zajednički, da se završi rat u Donbasu i da se Ukrajini vrati njena teritorija. Ne može se istovremeno govoriti o jednom narodu i otimati nam teritorije i produžavati rat u Donbasu. - kazao je Zelenski.On je dodao da predivno razume da rusko društvo ne želi da se nastavlja agresija prema Ukrajini i da ruski narod tačno ne želi bilo koju eskalaciju i krvave ekspanzije.

Zelenski je rekao da je spreman za pregovore sa Putinom na kojima bi se razmitrala krizna pitanja, ako ga stvarno interesuje rešavanje više kriznih pitanja koji objektivno postoje u dvostranim odnosima Ukrajine i Rusije.

Putin je u sredu kazao da ne vidi smisao razgovora sa Zelenskim jer se pitanja rešavaju u Vašingtonu.

 - Sva pitanja o Ukrajini se rešavaju samo u Ukrajini i rešava ih ukrajinska država, a ne bilo koja susedna zemlja i tačno ne ,, posrednici iz sene" koji se sada nalaze u kućnom pritvoru ili su na poternici - kazao je Zelenski. On smatra da je teza o bilo kojoj ,,spoljnoj upravi" samo propagandna mantra za unutrašnju upotrebu i same Rusije. Aluzija Zelenskog na ,,posrednike iz sene" odnosi se na opozicionog ukrajinskohg političara Viktora Medvedčuka, jednog od opozicionih lidera koji se zalaže za prestanak rata i normalizaciju odnosa sa Rusijom. Medvečuk je stavljen u kućni pritvor samo zbog političkih stavova jer on nije ništa radio protiv svoje zemlje. On je svojevremeno bio u političkom vrhu Ukrajine i ćerku mu je krstio predsednik Vladimr Putin.

-To što Putin kaže da nema smisla da razgovara sa Zelenskim ako se sve rešava u Vašingtonu izgleda tako kao kad bih ja rekao šta će Rusiji izbori, neposredna demokratija ako se sve isključivo rešava u Kremlju. -

Zelenski je podsetio da će se 12 jula sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a krajem jula sa predsednikom Džozefom Bajdenom.

Govoreći o vojnim manevrima u Crnom moru i Ukrajini Zelenski je rekao da su te vežbe dogovarane ne danas, ili juče. Manevri ,,Sea Breeze" se provode od 1997-me

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)