"DELTA" SOJ UTIŠAO MOSKVU: U Rusiji se bolnice pune zaraženima od novog soja korone

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

24. 06. 2021. u 07:03

RAPIDNI porast broja obolelih od korone u glavnom gradu Rusije izazvan je ne samo time što se indijski soj virusa brže širi, već i zbog toga što se građani ne pridržavaju preventivnih mera.

ДЕЛТА СОЈ УТИШАО МОСКВУ: У Русији се болнице пуне зараженима од новог соја короне

Foto: AP

Mnogi su prestali da nose zaštitne maske i veliki je broj onih koji ne žele da se vakcinišu. Indijski soj virusa korona dijagnostikovan je u Moskvi kod 90 odsto obolelih.

I pored toga što se bolnice brzo pune, ipak se više od 70 odsto obolelih u Moskvi leči kod kuće. Indijski soj uglavnom napada ljude mlađe od 40 godina, izjavio je Vladimir Guščin, rukovodilac laboratorije Centra Nikolaja Gamaleje.

Zbog velikog rasta broja obolelih od indijskog soja virusa korone "delta" gradonačelnik Moskve je bio prisiljen da uvede ograničenja u restoranima i kafićima. Tako će od 28. juna u restorane moći da uđu samo oni koji su vakcinisani ili su preležali koronu. Oni koji ne žele da se vakcinišu u restoran će moći da dođu samo ako imaju PCR test koji nije stariji od tri dana.

A osobe kojima je prošlo više od šest meseci od vakcinisanja ili zaraze, moraće da prime "sputnjik lajt" vakcinu. Direktor Centra N. Gamaleje profesor Aleksandar Ginzburg koji je napravio vakcinu "sputnjik" tvrdi da se posle šest meseci treba vakcinisati "lajt" varijantom i da se tada povećava količina antitela čak šest puta.

Od utorka je na snazi zabrana održavanja priredbi na kojima prisustvuje više od 500 ljudi. Svi klubovima u kojima se igra i peva moraju biti zatvoreni. Samo oni koji budu organizovali proveru QR kodova, bilo da je reč o kafićima, restoranima ili klubovima, moći će da primaju posetioce.

Na ljutnje onih koji ne žele da se vakcinišu reagovao je i Putinov portparol Dmitrij Peskov, koji je kazao da je jasno da će oni kojima će biti zabranjeno da rade u određenim sferama jer nisu vakcinisani, to smatrati diskriminacijom. Ali, sa druge strane, da bi se zaštitili građani, vlasti su prisiljene da insistiraju na vakcinisanju zaposlenih koji rade u restoranima, prodavnicama i drugim uslužnim delatnostima gde su u stalnom kontaktu sa mušterijama.

Foto: Rossiйskiй fond prяmыh investiciй (RFPI)

Opunomoćenik za ljudska prava Tatjana Moskaljkova je kazala da su joj se obratili mnogi građani koji smatraju da nikoga ne treba prisiljavati da se vakciniše i da već ima diskriminacije. Kao primer, naveden je slučaj zaposlenih u velikoj kompaniji "Noriljski nikl" koji tvrde da bez dokaza o vakcinaciji ne mogu da odu na godišnji odmor. A u pojedinim kompanijama prete da će davati otkaze onima koji neće da se vakcinišu. Pogotovo su ljuti oni koji ne žele da prime vakcinu jer su preležali koronu.

UPLAŠENI, ZBUNjENI, NE ŽELE...

PREMA najnovijem istraživanju, oko 52 odsto građana Rusije radničkih profesija ne želi da se vakciniše. Od tog broja 44 odsto misli da je vakcina nedovoljno istražena, a osam odsto se boji negativnih posledica. U Rusiji su prvi počeli da traže obaveznu vakcinaciju za određene delatnosti u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Akademik Vadim Pokrovski kaže da su zbunjujuće izjave da građani moraju da se vakcinišu i po treći put jer mnogi smatraju da onda vakcina i nije baš efikasna ako se mora dobijati svakih šest meseci.

VAKCINA U SPREJU

PREDSEDNICA ruskog senata Valentina Matvijenko izjavila je da je primila vakcinu u spreju. Ona je bila jedan od dobrovoljaca koji su pristali da se ispita efikasnost "sputnjika" koji se prima na ovaj način. Virusolog Anatolij Aljštejn objasnio je da u suštini nema razlike između vakcine koja se daje kao sprej i one koja se daje kao injekcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024