LUKAŠENKO UZVRAĆA UDARAC KIJEVU: Belorusija žestoko odgovorila na neprijateljski potez Ukrajine

Novosti onlajn

19. 06. 2021. u 12:37

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da Minsk neće primati avione iz Ukrajine, kao odgovor na odluku Kijeva da beloruskim avionima zabrani ulazak u vazdušni prostor Ukrajine.

ЛУКАШЕНКО УЗВРАЋА УДАРАЦ КИЈЕВУ: Белорусија жестоко одговорила на непријатељски потез Украјине

Foto: EPA/ilustracija

- Pošto nam je Ukrajina zatvorila vazdušni prostor, onda mi jednostavno nećemo primati avione iz Ukrajine - rekao je Lukašenko, prenosi Telegram kanal „Pul prvog“, blizak pres-službi predsednika.

Ukrajina je ranije saopštila da od 26. maja ukida avio-saobraćaj sa Belorusijom nakon situacije sa sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku, i beloruskim avionima je ograničila korišćenje svog vazdušnog prostora.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba.  Informacija o miniranju nije potvrđena.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. NJemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)