NAKON SASTANKA PUTINA I BAJDENA: Bela kuća dala ocenu kako je prošao razgovor

Novosti online

17. 06. 2021. u 08:28

SAMIT predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena nije se završio prerano, uspeli su da razgovaraju o mnogo toga, saopštio je visoki zvaničnih američke administracija novinarima u avionu američkog lidera na povratku za Vašington.

НАКОН САСТАНКА ПУТИНА И БАЈДЕНА: Бела кућа дала оцену како је прошао разговор

Foto: EPA

- Nisu završili toliko ranije nego što se očekivalo. U rasporedu je bilo nekih pauza koje nismo u potpunosti iskoristili. Ali, kako je i rekao predsednik SAD, oni su razgovarali o veoma širokom spektru pitanja na sastanku u formatu jedan plus jedan - rekao je američki zvaničnik.

Prema njegovom mišljenju, razgovor lidera dve zemlje bio je „veoma usredsređen, praktičan, nekonfrontacioni“.

- Na kraju nisu čitali jedan drugom pripremljene teze i nisu prosto držali monologe o ovom ili onom.To je bila praktična diskusija, usredsređena na različita, veoma važna pitanja - dodao je predstavnik Bele kuće.

Takođe je saopštio da su SAD objavile spisak 16 "neprihvatljivih" sektora za sajber-napad kako Rusije, tako i SAD. Na spisku su se našli hemijski, komunikacioni sektor, kritična proizvodnja, vojno-industrijski kompleks, hitne službe, energetski sektor, sektor finansijskih usluga, proizvodnja prehrambenih proizvoda i poljoprivreda.

Pored toga, prema rečima američkog zvaničnika, Bajden i Putin na sastanku su razgovarali o tome da li postoji mogućnost da se pomeri sa mrtve tačke rešavanje ukrajinske krize.

- Oni su (predsednici) razgovarali o sferama u kojima imamo stvarne, jasne, značajne nesuglasice, počevši od Ukrajine, gde je predsednik Bajden potvrdio našu privrženost nezavisnosti, teritorijalnom integritetu, suverenitetu Ukrajine, a takođe su razgovarali da li postoje preduslovi za to da se zaista Minski procesi pokrenu sa mrtve tačke - precizirao je američki zvaničnik.

Lideri su se takođe dogovorili da analiziraju probleme u radu diplomatskih misija dve zemlje.

- Dogovorili smo se da je važno da vratimo naše ambasadore u prestonice, i nadam se da je ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan, koji se ovde nalazi, već spakovao svoj kofer i da se vraća nazad u Moskvu, i da će se ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov vratiti u Vašington. U širem smislu, dogovorili smo se da vidimo da li se možemo izboriti sa problemima koje imamo u pružanju podrške našim diplomatskim misijama. Dogovoreno je da se radi na tome - zaključio je on.

Prvi sastanak Putina i Bajdena na mestu predsednika održan je 16. juna u Ženevi. Samit je trajao 4,5 sata, uključujući pauzu. Nakon razgovora, ruski lider je izjavio da se dogovorio sa američkim predsednikom da se započnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Kako je istakao, obe zemlje shvataju da nose posebnu odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.

Osim toga, lideri su usvojili zajedničku izjavu. Oni su istakli da nikada ne sme doći do nuklearnog rata, kao i da u njemu ne bi bilo pobednika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BLINKEN PERE RUKE POSLE NAPADA NA IRAN: Neću da govorim, naš fokus je na deeskalaciji