GASOVOD RAZDORA IZMEĐU KIJEVA I VAŠINGTONA: Ukrajina nezadovoljna odlukom Amerike da se nesmetano nastave radovi na "Severnom toku 2"

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

07. 06. 2021. u 23:13

VLASTI Ukrajine vrlo su neprijatno iznenađene odlukom SAD da ne uvodi sankcije operateru gasovoda "Severni tok 2", a predsednik Vladimir Zelenski je izjavio kako "smo se nadali da će Vašington biti poslednja zaštita interesa Ukrajine i zato smo začuđeni" ovom odlukom.

ГАСОВОД РАЗДОРА  ИЗМЕЂУ КИЈЕВА  И ВАШИНГТОНА: Украјина незадовољна одлуком Америке да се несметано наставе радови на Северном току 2

Foto EPA

Zelenski ističe da je Vašington unapred trebalo da obavesti Kijev o svojoj nameri da ne poteže sistem sankcija, jer se radi o strateškim odnosima dveju država. Uz to, ukrajinsko rukovodstvo je o odluci SAD saznalo - iz novina!

Američki državni sekretar Entoni Blinken je objasnio da je odluka da se ne uvode nove sankcije uslovljena američkim nacionalnim interesima. Jasno je da Vašington ne želi da kvari odnose sa Nemačkom koja insistira da se završi gradnja "Severnog toka 2".

Minule nedelje u Kremlju su izjavili da Rusija može da produži ugovor o tranzitu gasa preko Ukrajine i posle 2024. godine jer raste interes za "plavim gorivom" u Evropi.

"Gasprom" ima po ugovoru mogućnost da transportuje preko ukrajinskog gasovoda 40 milijardi kubika godišnje. Za pet godina koliko traje aktuelni ugovor, Ukrajina kao tranzitna zemlja, može da zaradi više od sedam milijardi dolara.

Predsednik Vladimir Putin je kazao da sve zavisi od interesa Evrope za ruski gas. U Kremlju su tako opovrgli izjavu Zelenskog da će Rusija posle završetka "Severnog toka 2" prestati da koristi ukrajinski gasovod. U Moskvi objašnjavaju da je to ekonomsko, a ne političko pitanje.

Bez obzira na sve ovo, predsednik Ukrajine Zelenski i dalje ponavlja da je "Severni tok 2" gasovod kojim Rusija pravi pritisak na Kijev.

ODUSTAJANjE Džo Bajden više ne pominje sankcije protiv firmi koje postavljaju "Severni tok 2", Foto MK. RU

Foto EPA

Strah Ukrajinaca jeste povezan sa mogućnošću da Rusija prestane da koristi njihov gasovod jer bi takva odluka taj isti gasovod pretvorila u hrpu nepotrebne gvožđurije. U najboljim vremenima je Ukrajina na tranzitu ruskog gasa zarađivala godišnje tri milijarde dolara, a sada je to svedeno na oko milijardu i po dolara. Osim toga, Ukrajina bi morala da za svoje potrebe kupuje ruski gas koji stiže preko Nemačke.

U međuvremenu su nastavljene tenzije između Ukrajine i Rusije. Naime, Moskva je proterala ukrajinskog državljanina Alekseja Petroviča Semenjaka, za koga je utvrđeno da je agent obaveštajnih službi. Njemu je zabranjen ulazak u Rusiju na period od 25 godina.

A ruski opozicionar i nekadašnji poslanik u Dumi Dmitrij Gutkov (41) izjavio je da je iz Rusije prebegao u Ukrajinu zbog pritiska vlasti uoči predstojećih septembarskih parlamentarnih izbora.

RUSIJA UVEK POD SANKCIJAMA

SANKCIJE protiv Rusije u pravnim aktima zapadnih država su zaključene i trajaće večno, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin, ali Rusija nikome neće tražiti da ukine sankcije, niti će se izviniti za ono što radi.

- Jasno je da se nećemo odreći Krima. Ako je Krim deo Rusije, mi ćemo uvek biti pod sankcijama kao što su bile sankcije protiv Baltičkog regiona sve dok se nisu odvojili i podelili u tri države - rekao je Pankin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!