EVO KAKO SU SE UPOZNALI KRALJICA ELIZABETA I PRINC FILIP: Trainaestogodišnja princeza načinila "prvi korak"

Novosti onlajn

03. 06. 2021. u 18:46

KADA je reč o ljubavnim pričama, priča o princezi Elizabeti, koja je "pala" na šarm grčkog i danskog princa Filipa vredna je sopstvenog Diznijevog filma.

ЕВО КАКО СУ СЕ УПОЗНАЛИ КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА И ПРИНЦ ФИЛИП: Траинаестогодишња принцеза начинила први корак

Kraljica Elizabeta

Vratićemo se u tridesete godine dvadesetog veka i utvrditi kako je počela priča koja važi za onu sa najdugovečnijim stažom u istoriji Britanije. Gde je sve počelo?

Mladoj princezi Elizabeti, suprug je "zapao za oko" u leto 1939, kada je imala samo 13 godina. Bio je grčki princ, pet godina stariji od nje i spremao se da započne karijeru u Kraljevskoj mornarici. Elizabeta, i njena sestra Margaret, bile su na putovanju sa roditeljima.

Prema rečima princezine guvernante, Filipov "izgled vikinga"-svetla kosa i plave oči, odmah su privukli mladu princezu.

Njenu naklonost je odmah primetio i Filipov stric, i pomoćnik kralja, koji je takođe bio na brodu, zapisavši tada u svoj dnevnik da je njihov prvi sastanak bio "veliki uspeh".

Neki kraljičini rođaci otvoreno su govorili o Elizabetinoj naklonosti prema Filipu još iz mladosti.

Među njima je bila i kraljičina rođaka, koja je u svojoj autobiografiji zabeležila da je "Elizabeta bila zaljubljena od samog početka".

Do veridbe su sačekali još osam godina, pa se ista dogodila posle rata, 1947.godine, dok je venčanje obavljeno u Vestimsterskoj opatiji, u novembru iste godine. Tada Elizabeta nije ni slutila da će se doći na presto za samo pet godina, i polpžiti zakletvu, kao kraljica Elizabeta Druga.

Bili su zajedno sve do Filipove smrti, 9.aprila 2021.godine. Zajedno su proveli 74 godine, dobili su četvoro dece, osmoro unučadi, i desetoro praunučadi.

Zajedno su putovali po celom svetu, od Australije do Amerike, Afrike i Indije, dok se vijorila zastava Komonvelta, na čijem čelu je bilo Njeno Visočanstvo.

Delili su potpunu posvećenost svojim dužnostima i službi, i uvek su imali jedno drugo da olakšaju teret javnog života uz malo smeha.

U privatnom životu ju je zvao "Lilibet", "Draga", pa čak i "Kobasice", a najviše su voleli zajedničke večere, prenosi Tatler.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!