SUTRA PADA ODLUKA: Da li ćemo u Grčku sa negativnim antigenskim testom umesto PCR-a?

Novosti online

03. 06. 2021. u 11:14

OČEKUJEMO da se već sutra, kada zaseda Krizni štab Vlade Grčke, granica za decu koja moraju imati negativan PCR test podigne na minimum 10 ili 12 godina kako je to u najvećem broju zemalja EU, i da negativan antigenski test bude alteranitiva PCR testu za one koji nisu vakcinisani, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

СУТРА ПАДА ОДЛУКА: Да ли ћемо у Грчку са негативним антигенским тестом уместо ПЦР-а?

Foto: J.S.

- Nadam se, s obzirom na to da je Evropska komisija prihvatila antigneski test za Hrvatsku, Bugarsku i veliki broj drugih zemalja EU, da će i Grčka to prihvatiti kao model, jer je PCR test jako skup. Još uvek situacija u Grčkoj nije onakva kakvu bi epidemiolozi voleli, još uvek ima peko1.000 zaraženih, ali očekujem da kako se broj bude spuštao, a poslednji podaci govore u prilog tome da će i antigenski test biti prihvaćen - rekao je Seničić u izjavi za TV K1.

On je rekao da postoji veliko interesovanje za letovanje u Grčkoj, ali pre svega onih koji imaju zamenska putovanja, dok su ostali turisti iz Srbije oprezni i čekaju popuštanje uslova za ulazak u tu zemlju.

Seničić je rekao da su plaže u toj zemlji otvorene, ali još uvek nema mnogo kupača, jer je more hladno.

Direktor YUTA-e je podsetio da je ta asocijacija našem Kriznom štabu uputila inicijativu da se za povratak naših građana u zemlju prihvati negativan antigenski test, umesto PCR testa.

- Nelogično je da očkujemo od drugih da to prihvate, a da mi to ne radimo za naše građane koji se vraćaju u zemlju - ocenio je Seničić.

Kriznom štabu YUTA je uputila i inicijativu da se mladi od 16 do 30 godina stimulišu na vakcinaciju tako što bi na vakcinalnim punktovima dobijali vaučere za putovanja u iznosu od 50 evra.

Prema predlogu, država bi učestvovala u finansiranju vaučera sa 30 evra, a turističke agencije sa preostalih 20 evra, objasnio je Seničić.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)