MLAĐI SU REZERVOAR VIRUSA? Da bi se stekao kolektivni imunitet Evropa će vakcinisati i decu

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

30. 05. 2021. u 10:00

EVROPSKA agencija za lekove (EMA) potvrdila je korišćenje vakcine "fajzer-bajontek" za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

МЛАЂИ СУ РЕЗЕРВОАР  ВИРУСА? Да би се стекао колективни имунитет Европа ће вакцинисати и децу

Foto Tanjug

To je prva vakcina odobrena za decu ovog uzrasta u EU. Ono što se duže vreme slutilo, postalo je - realnost.

Naučni svet je podeljen. Jedni misle da je preuranjeno vakcinisati decu s još nedovoljnim rezultatima istraživanja, tim pre što ih virus korona ne napada kao odrasle. Drugi, pak, smatraju da pandemija neće moći da se zaustavi sve dok se ne postigne kolektivni imunitet, a za šta je potrebno i cepljenje dece. Naglašavaju i da će se među mlađom populacijom čuvati "rezervoar" virusa koji tako ne može da bude iskorenjen, što mu daje priliku da mutira i bude otporan na vakcine, ali i opasniji po decu. Prvi na udaru su stariji adolescenti čije se telesne osobine ne razlikuju mnogo od odraslih ljudi.

Hrvatska

U HRVATSKOJ je odobrena upotreba vakcine protiv virusa korone "fajzer-biontek" za decu starosti od 12 do 15 godina, saopštila je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Tatjana Nemet Blažić, podsetivši da je dosad vakcinacija bila dozvoljena samo za starije od 16 godina.

Sada će vakcinu moći da prime milioni dece u EU. Dobijaće dve doze, identično kao i odrasli. Svaka zemlja članica zadržava sopstveni kalendar, strategiju i odluku oko cepljenja.

Borba mnogi lekari upozoravaju da se na deci ne eksperimentiše, Foto Tanjug

Francuska medicinska akademija se ove sedmice izjasnila za vakcinaciju dece, čim protokol bude uspostavljen. Ističe se da je to praktično neophodno zbog kolektivnog imuniteta. Zbog sojeva koji su više zarazni, trebalo bi da bude cepljeno čak između 90 i svih 100 odsto odraslih. Imajući u vidu da postoji bar 20 do 30 odsto onih koji ne žele da se vakcinišu ili to ne mogu, moraće da se cepe i deca. Francuska razmišlja da od sredine juna otvori vakcinaciju za starije od 16 godina, a od septembra i za decu stariju od 12.

Van EU, vakcinisanje dece od 12 do 15 godina je već odobreno u SAD i Kanadi. Izrael počinje kampanju sledeće sedmice, i razmišlja o samo jednoj dozi.

"PRIHVATLjIV" MIOKARDITIS

OD 13. maja, u SAD su počeli s masovnom vakcinacijom dece od 12 godina pa naviše. Do sada je cepljeno oko 2,3 miliona. Primećen je "relativno mali broj" miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića, uz naglasak da ta pojava ne premašuje inače prisutan nivo ovog oboljenja kod dece i da je u najvećem broju "benigno". Ipak, ne zna se koliki tačno broj obuhvata, niti njihov uzrast. Nastupa najčešće tokom četiri dana posle vakcinisanja, uglavnom posle druge doze.

"Fajzer-Bajontek" je izvršio kliničko ispitivanje u fazi 3 u ovom uzrastu na 2.260 američkih adolescenata, a rezultati su objavljeni 12. maja. Kao propratni simptomi javili su se umor (66 odsto vakcinisanih), glavobolja (64), jeza (41), povišena temperatura (19)... Ističe se da nije primećen nijedan težak neželjeni slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a