RUSKE DIPLOMATE NAPUŠTAJU AMBASADU U PRAGU: Specijalnim letom se vraćaju za Moskvu

Novosti online

29. 05. 2021. u 14:47

Prva grupa ruskih diplomata i administrativnog osoblja napustila je ambasadu Rusije u Pragu u skladu s merama čeških vlasti o smanjenju personala misije na paritetnoj osnovi sa Rusijom nakon zaoštravanja odnosa dve zemlje zbog optužbi da je Moskva umešana u eksploziju u skladištu oružja u mestu Vrbjetice.

РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ НАПУШТАЈУ АМБАСАДУ У ПРАГУ: Специјалним летом се враћају за Москву

Foto: Piksabej

Oni će se specijalnim letom vratiti u zemlju.

Druga grupa krenuće za Moskvu 31. maja.

Slučaj „Vrbjetice“

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Predsednik Češke Miloš Zeman je rekao da nema dokaza da su ruski agenti učestvovali u tome.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

U okviru smanjenja sastava diplomatske misije na paritetnoj osnovi sa ruskom stranom, ambasada Češke u Moskvi je protekle nedelje otpustila 71 zaposlenog, saopštila je portparolka češkog Ministarstva spoljnih poslova Eva Davidova.

U znak solidarnosti sa Pragom ruske diplomate su isterale i Slovačka, Litvanija, Letonija i Estonija.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su naveli da su proterivanje diplomata i jednostrane sankcije postali za neke zemlje „neadekvatan instrument“. Prema rečima portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, te prljave političke igre razaraju tkivo međunarodnih odnosa.

U Kremlju su izjavili da Rusija neće tolerisati „to, što rade u Češkoj“ i susednim zemljama i da su neosnovane optužbe Češke protiv Rusiji nanele neverovatnu štetu u odnosima dve države. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je dodalo da optužbe protiv Rusije predstavljaju deo velike kampanje Zapada protiv Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna