PRIMIRJE NE ZNAČI MIR: Borelj predložio rešenje za sukob Izraela i Palestine

Tanjug

27. 05. 2021. u 19:27

ŠEF diplomatije EU Žosep Borelj izjavio je danas da se međunarodna zajednica mora angažovati na političkom dijalogu između Izraela i Palestinaca, koji bi doveo do konačnog rešanja sukoba i mira.

ПРИМИРЈЕ НЕ ЗНАЧИ МИР: Борељ предложио решење за сукоб Израела и Палестине

Foto AP

Borelj kaže da u konkretnom slučaju ne vidi drugo rešenje nego ono koje podrazumeva postojanje dve države.

- Nema tu mnogo rešenja. Rat nije rešenje, a od rešenja dve države smo dalji nego ikada. To moramo da stavimo na sto, da radio na tom rešanju, a ne samo da ga prizivamo. Ja drugo rešenje ne vidim - kaže Borelj.

On je sa neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Lisabonu poručio da je dobro što je došlo do prekida sukoba između Izraela i Palestinaca, ali da to nije i održivo rešenje.

- Svi smo tražili da dođe do prekida vatre kako bi se izbegle dalje žrtve. Do prekida vatre je došlo i nadamo se da će potrajati. Ali ne možemo nastaviti sa prekidima vatre, nasiljem i novim prekidima vatre. Bezbednost nije mir. Potreban mir do koga će se doći ne nekim čudom već kroz političke pregovore - kaže Borelj.

On zaključuje da je rešenje dve države jedino koje može ponuditi i Izraelu i Palestincima dostojanstvo, slobodu i zajednički život.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ODOBRENI RAČUNI U RUBLJAMA: Članice EU poštuju Putinov plan - isporuke prekinute zemljama koje su odbile zahtev