EU IZOLUJE BELORUSIJU: Posle prinudnog spuštanja aviona i hapšenja opozicinonara

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

26. 05. 2021. u 07:27

ČLANICE EU su posle nedeljnog prisilnog sletanja aviona "Rajan era" na minski aerodrom odlučile da izoluju Belorusiju.

ЕУ ИЗОЛУЈЕ БЕЛОРУСИЈУ: После принудног спуштања авиона и хапшења опозицинонара

Foto: Tanjug/AP

Državna avio-kompanija "Belavija" neće moći da leti na destinacije u EU, a preporuka je da ni zapadne avio-kompanije ne preleću vazdušni prostor Belorusije. U Minsku su već objavili da se ukidaju letovi za London i Pariz, dok je više evropskih avio-kompanija, "Lufthanza", "Er Frans", "Finer" i "Lot", saopštilo da neće koristiti vazdušni prostor Belorusije. Izolaciji se pridružila i Ukrajina koja je obustavila sa Belorusijom avionski saobraćaj.

Prema podacima Evrokontrole, iznad Belorusije se vrši oko dve hiljade komercijalnih letova sedmično. Beloruska kompanija "Belavia" ima oko dvadesetak letova nedeljno prema EU.

EU traži da beloruske vlasti puste na slobodu uhapšene Romana Protaševiča i njegovu devojku, inače Ruskinju Sofiju Sapegu, koji su leteli iz Atine u Vilnjus. Oni se nalaze u istražnom zatvoru u Minsku.

Foto: EPA/Depositphotos

Odluku EU podržao je američki predsednik Džozef Bajden i zatražio od svoje administracije da "preduzme adekvatne mere" protiv onih koji su organizovali nesvakidašnje sletanje aviona u Minsk.

Predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka su učesnici samita lidera zemalja EU u Briselu opisali kao "vazdušnog pirata" kome treba uvesti sankcije. Sada se pravi spisak ljudi koji su učestvovali u akciji spuštanja aviona u kome je bio koordinator beloruskih protesta i jedan od urednika kanala "Neksta" Roman Protaševič.

Lukašenko je učesnicima sastanka u Briselu poremetio dnevni red jer je bilo planirano da glavna tema budu odnosi EU sa Rusijom. Niko od učesnika skupa u Briselu nije poverovao u objašnjenje iz Minska da je lažna informacija o bombi u avionu stigla od Hamasa.

Reakciju zapadnih zemalja Marija Zaharova predstavnica Ministarstva spoljnih poslova RF nazvala je "histerijom". Ona je podsetila da Amerikanci hapse ljude bez suđenja samo na osnovu izveštaja svojih obaveštajnih službi.

Predsednici Rusije i Belorusije, Putin i Lukašenko srešće se 28. maja u Sočiju. Taj susret bio je dogovoren i pre nedeljnog skandala sa avionom "Rajan era".

Foto: Tanjug/AP

Roman Protaševič

NOVA ZASTAVA

LITVANIJA i Belorusija su odlučile da proteraju kompletan personal svojih ambasada. U Rigi gde se održava svetsko prvenstvo u hokeju je napravljen veliki skandal. Gradonačelnik Rige i ministar spoljnih poslova su skinuli belorusku zastavu ispred hotela gde se nalaze beloruski hokejaši. Umesto nje su postavili zastavu koju nose beloruski demonstranti.

PRIZNANjE ILI "PRIZNANjE"

OTAC Romana Protaševiča izrazio je uverenje da je njegov sin primoran da snimi video u kojem priznaje svoju krivicu i da izgleda da mu je polomljen nos. Na video-snimku on priznaje da je učestvovao u organizovanju masovnih nereda u Minsku, ali i kaže da je njegov tretman bio "maksimalno korektan i u skladu sa zakonom".

- To što je izgovorio, to nisu njegove reči niti njegova intonacija - izjavio je njegov otac Dmitrij Protaševič. - Nije mogao da prizna da stoji iza masovnih nereda jer on nije učinio tako nešto.

Inače, maksimalna kazna za protivdržavnu delatnost je 15 godina zatvora.

OD MAKRONA POZIV ZA OPOZICIJU

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron je predložio da predstavnici beloruske opozicije budu pozvani na sledeći Samit G7 od 11. do 13. juna u velikoj Britaniji. Istovremeno, lideri EU traže dodatno uvođenje ekonomskih sankcija Belorusiji. Govori se o mogućnosti zaleđivanja ekonomske saradnje teške nekoliko milijardi evra. G. Č.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna