VOJNICI JNA MUČKI UBIJANI: Obeležavanje 29 godina od muslimanskog zločina u Dobrovoljačkoj

Novosti online

10. 05. 2021. u 08:45

U ISTOČNOM Novom Sarajevu danas će biti obeleženo 29 godina od zločina koji su nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu izvršili pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih formacija.

ВОЈНИЦИ ЈНА МУЧКИ УБИЈАНИ: Обележавање 29 година од муслиманског злочина у Добровољачкој

Trećeg maja 1992. u Sarajevu poginula 42 vojnika i oficira JNA

Obeležavanje počinje u 12.00 časova služenjem pomena stradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici na vojničkom groblju u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, te polaganjem venca i cveća kod spomen-krsta.

Iz Narodne skupštine je najavljeno da će obeležavanju prisustvovati narodni poslanik Miroslav Vujičić.

Ranije je najavljeno da će programu obeležavanja prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, rukovodstva grada Istočno Sarajevo i pripadajućih opština, kao i delegacije Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović tada je rekao da će ovaj događaj biti obeležen danas umesto 3. maja jer se u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom parastosi ne vrše sedam dana pre i sedam dana posle Vaskrsa.

U napadima pripadnika takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija, koji su se odigrali 2. i 3. maja u Sarajevu, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, poginula su 42 pripadnika JNA.

Iako je bezbednost vojnika garantovao tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, među kojim 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

Događaj će biti obeležen uz poštovanje mera Republičkog štaba za vanredne situacije, uz skraćeni program i ograničeni broj građana.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju