NARKO DRŽAVA: Albanija glavni izvor nelegalne trgovine kanabisom u EU

Novosti online

12. 04. 2021. u 17:54

ALBANIJA je i dalje glavni izvor nelegalne trgovine kanabisom u EU, ogromne količine kokaina stižu iz Latinske Amerike, a pandemija se sve više koristi za ilegalnu trgovinu lažnim vakcinama protiv koronavirusa pokazuje najnovije istraživanje Europola, a prenosi Reporteri.

НАРКО ДРЖАВА: Албанија главни извор нелегалне трговине канабисом у ЕУ

Foto: EPA

Prema Europolu 40 odsto aktivnih kriminalnih mreža u EU uključeno je u trgovinu drogom. Najrasprostranjeniji ilegalni proizvod ostaje kanabis koji se u slučaju Albanije uglavnom morskim putem prevozi u Italiju.

Čak 60 posto organizovanog kriminala podrazumeva nasiljem, ali i korupciju uz podmićivanje i izgrađene višemilionske sofisticirane šeme. Šefica Europola Katrin De Bol navodi da izveštaj za 2021. godinu pokazuje da se oba ova pokazatelja pogoršavaju.

- Njihov uticaj na građane, ekonomiju i vladavinu zakona je ogroman. Potrebne su zajedničke akcije, nove politike i preispitivanje našeg delovanja. Akcije i zaplene nisu dovoljne - rekla je De Bol.

Procenjuje se da korupciju na evropskom nivou podstiče trgovina drogom, posebno rekordne količine kokaina koje stižu iz Latinske Amerike.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju