UKLONITE TABLU MRŽNJE: Inicijativa Sarajevu da skloni obeležje kojim se srpski narod označava kao "zločinački i agresorski"

S. MIŠLJENOVIĆ

10. 04. 2021. u 14:00

KAO što su "Novosti" i najavile pre mesec dana, gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić uputio je gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari grad zahtev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Većnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao "zločinački i agresorski" i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

УКЛОНИТЕ ТАБЛУ МРЖЊЕ: Иницијатива Сарајеву да склони обележје којим се српски народ означава као злочиначки и агресорски

Foto Novosti

Upućen je i zahtev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje.

Zahtev za uklanjanje tabli i naziva ulica sa uvredljivim sadržajem upućen je gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, predsedavajućem Gradskog veća Jasminu Ademoviću, načelniku opštine Stari grad Ibrahimu Hadžibajriću i predsedavajućem Opštinskog veća Mirzi Balatoviću.

LJubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kaže za "Novosti" da prema pravilima koja se odnose na podnošenje zahteva za ocenu usklađenosti sa Ustavom BiH, ovaj zahtev može podneti ili poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na nečiju inicijativu, ili se podnosi kao vid apelacije na rešenje nekog od sudova ili odluka organa institucija vlasti u BiH.

- Moj pravni tim je zahtev koji se tiče Ustavnog suda u potpunosti kompletirao i pripremio. Međutim, odlučili smo da prvo uputimo zahev gradu Sarajevu i Starom gradu - naglasio je Ćosić.

IMENA ULICA

U sklopu zahteva dostavljen je i spisak desetina ulica u gradu Sarajevu koje su bile nazvane po pripadnicima antifašističkog pokreta u Drugom svetskom ratu, a sada su promenjene, te zamolio da u skladu sa antifašističkom tradicijom svih naroda u BiH i u skladu sa svojim zakonskim i statutarnim ovlašćenjima, nadležne institucije donesu odluke koje će vratiti nazive tih ulica.

LJubiša Ćosić , Foto SNSD

On je dodao da će sačekati njihov odgovor, izrazivši očekivanje da će biti donesena ispravna odluka.

- Ukoliko odluka bude negativna, žalićemo se nadležnom ministarstvu, a ukoliko i tu dobijemo negativnu odluku onda ćemo Ustavnom sudu podneti kompletiranu apelaciju, odnosno zahtev za ocenu usklađenosti sa Ustavom BiH. Na taj način ćemo pokazati da ono što smo hteli da rešimo kroz institucije sistema u BiH ne funkcioniše, kao i da se potpuno ignorišu osećanja srpskog naroda - zaključio je Ćosić.

U Ćosićevom zahtevu od nadležnih institucija zatraženo je uklanjanje table na Gradskoj većnici u opštini na kojoj se nalazi natpis: "Na ovom su mestu srpski zločinci u noći 25/26.08.1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku BiH. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa, dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NIKO99

10.04.2021. 16:55

Svaki čovjek koji želi da bude slobodan i da živi u miru od sopstvenog poštenog rada mora biti "Naoružan". Ovo znači da bude "Adekvatno Naouružan", najboljim oružjem i dobro organizovan u lokalne narodne jedinice koje bi država pomagala stalno novim resursima i obukom. Kod nas je problem što državom vladaju strane službe pa bi naš narod naoružan i obučen okrenuli samog protiv sebe. Naše su službe bile u službi stranih službi a pogotovo Njemačke službe krajem 80-tih i tako je razbijena Jugoslavija. Sada bi to uradili i sa Srbijom jer u našim službama ne postoji nikakva svijest o patriotizmu već je su u potpunosti korumpirane. Krivi ste za nestanak svog naroda.