USTAŠKE SIMBOLE ZAKONOM BRIŠU: Pokrenuta inicijativa u hrvatskom saboru da pozdrav "Za dom spremni" bude najzad zabranjen

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

07. 04. 2021. u 22:33

УСТАШКЕ СИМБОЛЕ ЗАКОНОМ БРИШУ: Покренута иницијатива у хрватском сабору да поздрав За дом спремни буде најзад забрањен

Foto Tanjug

HOĆE li i ove godine krajem aprila kada se održava zvanična komemoracija žrtvama logora u Jasenovcu biti dve kolone umnogome zavisi hoće li krenuti u proceduru izmena kaznenog zakona kojima bi se sankcionisalo nošenje ustaških simbola na odeći ili uzvikivanje pokliča "Za dom spremnii".

Iako je Ognjen Kraus, predsednik Jevrejske opštine Zagreb, još pre nekoliko meseci pokrenuo tu inicijativu koja znači da bi sve prvi put dobilo formu zakona, značajnijih pomaka za sada nema. Kako je malo verovatno da će vladajući HDZ uoči lokalnih izbora u Hrvatskoj to prihvatiti, moguće je da će u Jasenovcu opet biti dve kolone. Jedna u kojoj će biti predstavnici države i druga u kojoj će počast žrtvama iskazivati srpske i jevrejske organizacije i stranke zajedno sa udruženjem antifašista.

NOVINE U DRŽAVLJANSTVU

HRVATSKI ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Saboru je rekao da hrvatsko državljanstvo mogu da dobiju svi rođeni 1991. i posle toga, ako su im roditelji u tom trenutku bili hrvatski državljani.

I dok HDZ čeka povoljni trenutak za izmenu zakona, opozicijski SDP smatra da je krajnji čas da se sankcionišu simboli, zastave, oznake, slike, pozdravi i sve ono što se veže za vreme fašizma i nacizma, te ustaški i četnički pokret i njihove vođe. Tako će u Saboru biti predloženo da novi kazneni zakon odredi kazne od šest meseci do tri godine zatvora za sve one koji će nastaviti sa provokacijama, a predviđena je i kazna od četiri godine za one koji bi širili mržnju u medijima i na društvenim mrežama.

BLAJBURG

SLIČNE mere koje su sada predložene u Hrvatskoj predviđa i kazneni zakon u susednoj Austriji, što je sprečilo i okupljanje ustaških nostalgičara na Blajburgu, a pitanje je hoće li ove godine uopšte biti i skupa u tom malom austrijskom gradu.

U Hrvatskoj se do sada tolerisalo na razne načine isticanje ustaških simbola, sudovi su različito tumačili zakone, a kazne su izricane samo u nekoliko slučajeva. Dozvoljeno je i hosovcima da u posebnim prilikama kod komemorisanja nose grb na crnim majicama sa natpisom "Za dom spremni". Ognjen Kraus i predstavnici srpskih organizacija i antifašisti smatraju da taj ustaški pozdrav treba zabraniti u svim prilikama i zakonski regulisati strogo kažnjavanje.

HDZ uporno izbegava da se jasno izjasni o mogućoj izmeni zakona, a bez glasova vladajuće većine teško da je to moguće. Čak i ako dođe do raskola u opoziciji, pa SDSS i manjinski poslanici prihvate izmenu zakona, stranke koje su desno orijentisane uz podršku HDZ sprečile bi izglasavanje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Komandant 1001

07.04.2021. 23:00

Šta je sada usraše, zasmrdili ste celu Hrvatsku. 'Oće li se ukinuti i zabraniti Perkovićeva pesma "Bojana Čavoglave" nešto me jako interesuje ?!

Sara

07.04.2021. 23:23

Ja se nadam da će konačno zabraniti taj sramni pozdrav,isto tako i tu ružnu zastavu koja počinje sa prvim belim poljem i baš tamo gde su poubijali toliko Srba.Jevreja i Cigana da se poinose Hrvati svojom zastavom,užas

Komandant 1001

08.04.2021. 14:45

@Sara - SARA, državna zastava HR ima grb sa dve varijante "šahovnice"...sa prvim poljem "crvenim" je Državna zastava, a sa početnim belim poljem je "Ratna zastava" kako u NDH tako i danas u HR koja, pripremajući se za rat, mahala je ustaškom zastavom. Ali Ratni veterani, ustaše, i simpatizeri ustaštva i " sramitelja" (branitelja) dalje mašu zastavama sa prvim belim poljem...dakle ustaškom