USTAŠKE SIMBOLE ZAKONOM BRIŠU: Pokrenuta inicijativa u hrvatskom saboru da pozdrav "Za dom spremni" bude najzad zabranjen

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

07. 04. 2021. u 22:33

HOĆE li i ove godine krajem aprila kada se održava zvanična komemoracija žrtvama logora u Jasenovcu biti dve kolone umnogome zavisi hoće li krenuti u proceduru izmena kaznenog zakona kojima bi se sankcionisalo nošenje ustaških simbola na odeći ili uzvikivanje pokliča "Za dom spremnii".

УСТАШКЕ СИМБОЛЕ ЗАКОНОМ БРИШУ: Покренута иницијатива у хрватском сабору да поздрав За дом спремни буде најзад забрањен

Foto Tanjug

Iako je Ognjen Kraus, predsednik Jevrejske opštine Zagreb, još pre nekoliko meseci pokrenuo tu inicijativu koja znači da bi sve prvi put dobilo formu zakona, značajnijih pomaka za sada nema. Kako je malo verovatno da će vladajući HDZ uoči lokalnih izbora u Hrvatskoj to prihvatiti, moguće je da će u Jasenovcu opet biti dve kolone. Jedna u kojoj će biti predstavnici države i druga u kojoj će počast žrtvama iskazivati srpske i jevrejske organizacije i stranke zajedno sa udruženjem antifašista.

NOVINE U DRŽAVLjANSTVU

HRVATSKI ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Saboru je rekao da hrvatsko državljanstvo mogu da dobiju svi rođeni 1991. i posle toga, ako su im roditelji u tom trenutku bili hrvatski državljani.

I dok HDZ čeka povoljni trenutak za izmenu zakona, opozicijski SDP smatra da je krajnji čas da se sankcionišu simboli, zastave, oznake, slike, pozdravi i sve ono što se veže za vreme fašizma i nacizma, te ustaški i četnički pokret i njihove vođe. Tako će u Saboru biti predloženo da novi kazneni zakon odredi kazne od šest meseci do tri godine zatvora za sve one koji će nastaviti sa provokacijama, a predviđena je i kazna od četiri godine za one koji bi širili mržnju u medijima i na društvenim mrežama.

BLAJBURG

SLIČNE mere koje su sada predložene u Hrvatskoj predviđa i kazneni zakon u susednoj Austriji, što je sprečilo i okupljanje ustaških nostalgičara na Blajburgu, a pitanje je hoće li ove godine uopšte biti i skupa u tom malom austrijskom gradu.

U Hrvatskoj se do sada tolerisalo na razne načine isticanje ustaških simbola, sudovi su različito tumačili zakone, a kazne su izricane samo u nekoliko slučajeva. Dozvoljeno je i hosovcima da u posebnim prilikama kod komemorisanja nose grb na crnim majicama sa natpisom "Za dom spremni". Ognjen Kraus i predstavnici srpskih organizacija i antifašisti smatraju da taj ustaški pozdrav treba zabraniti u svim prilikama i zakonski regulisati strogo kažnjavanje.

HDZ uporno izbegava da se jasno izjasni o mogućoj izmeni zakona, a bez glasova vladajuće većine teško da je to moguće. Čak i ako dođe do raskola u opoziciji, pa SDSS i manjinski poslanici prihvate izmenu zakona, stranke koje su desno orijentisane uz podršku HDZ sprečile bi izglasavanje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba