POPIS STANOVNIŠTVA POSLE 19 GODINA: U Severnoj Makedoniji prebrojavanje bez odlaganja - za bojkot zatvor!

Mladen Stančić

24. 03. 2021. u 17:56

PREMIJER Vlade Severne Makedonije (RSM) Zoran Zaev u sredu je potvrdio da "neće biti odlaganja popisa", kako zahteva deo opozicije u ovoj zemlji, apelujući da svi građani učestvuju u statističkoj operaciji i ispune svoju građansku obavezu prema državi. "Odlaganje je bespredmetno", jer, kako je ukazao, "niko ne može da garantuje da li na jesen ili sledećeg proleća stanje sa pandemijom neće biti isto kao sada".

ПОПИС СТАНОВНИШТВА ПОСЛЕ 19 ГОДИНА: У Северној Македонији пребројавање без одлагања - за бојкот затвор!

Novosti

- Sada normalno sama pandemija jeste problematična,to ne znači da treba daotkažemo popis. Ako se sada odreknemo sledeće jeseni su izbori, na proleće niko ne može da garanttuje da neće biti isto sa brojkama kao sada, tako da treba svi da preuzmemo odgovornost. Apelujem da se svi popišemo jer na taj način ispunjavamo građansku odgovornost prema našoj odadžbini, rekao je Zaev.


Eventualno organizovanje bojkota Popisa nije opcija jer je reč o izuzetno važnoj operaciji, izjavio je vladin portparol u Skoplju Duško Arsovski, ukazavši da je to građanska obaveza.


- Bojkot je i krivično delo. Otuda svaki poziv na bojkot podleže zakonu, a instituciije će u takvom slučaju primenjivati. Zakonska osnova za kažnjavanje, uključujući i zatvor, je delo "organizovanje otpora i neposlušnosti prema zakonskim merama državnog organa" Krivičnog zakona. Predviđene kazne se kreću od novčane do tri godine zatvora za organizatora, a ako je otežano sprovođenje zakonite mere i ako je delo počinjeno u ulozi vođe grupe, kazniće se zatvorom od pet godina", istakao je Arsovski.


Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Severnoj Makedoniji, usvojenim zakonomposlaničke većine u Sobranju, posle 19. godina biće sproveden od 1. do 21. aprila ove godine.


Za usvajanje pomenutog zakona u jednodomnom parlamentu sa 120 mesta, glasala su 62 poslanika vladajuće većine koju čine Sococijaldemokratski savez (SDSM), Demokratska unija integracija (DUI) i Besa,kao i albanaskih opzicionih partija Alijanse za Albance i Alternative. Poslanici opozicionog kluba predvođenog VMRO-DPMNE u znak neslaganja sa zakonskim projektom pred glasanje napustili su skupštinsku salu.

REGISTAR

Prema rezultatima poslednjeg popisa iz 2002. u Makedoniji je registrovano 2.022.547 žitelja, od kojih su Makedonci 1.297.981 ili 64,18 odsto, Albanci 509.083 ili 25,17 odsto, Turci 77,959 (3, 85), Romi 53.879 (2,66), Srbi 35.939 (1,78), Bošnjaci 17.018 (0.84), Vlasi 9.695 (0,48) i ostali 20.993 (1.04).


Nezadovoljstvo VMRO - DPMNE Hristijana Mickoskog, ponuđenim zakonskim rešenjem obrazloženo je ocenom da za popis ne postoje zadovoljavajući uslovi "prema evropskim standardima" za sprovođenje statističke operacije u vreme pandemije korona virusa.Ukazano je da "taj popis nema ništa zajedničko sa evropskim standardima" i da će ta "dirigovana" operacija biti "trgovačko-politički proces", a ne statistička operacija, kako tvrdi vlast. Zaključeno je da "popis neće biti objektivan i fer, da neće biti relevantan i realan".


Iz vladajućeg SDSM-a lidera i premijera Zorana Zaeva je pak, tada je ocenjeno da je predstojeći popis "važna statistička operacija koja će obezbediti potpune, kvalitetne i relevantne podatke važne za kreiranje i realizaciju dugoročnih politika i strategija razvoja države".


Usvojenim Zakonom je predviđeno da popis stanovništva započne 1. aprila 2021. a sprovodiće ga Državni zavod za statistiku čiji podaci treba da budu gotovi najviše za šest meseci po okončanju operacije.


Poslednji popis stanovništva u Makedoniji je sproveden 2002. godine. Naredni organizovan 2011. prekinut je u samoj završnici operacije političkim dogovorom lidera stranaka tadašnje vladajuće koalicije - Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE i Aljija Ahmetija albanske DUI.


Severna Makedonija i Ukrajina su jedine države u Evropi gde popis stanovništva nije sproveden više od jedne decenije. U svetu na toj listi su i Centralna Afrička Republika, Kongo, Somalija, Irak, Pakistan, Avganistan, Uzbekistan...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri