ČEKA SE ODOBRENJE EU: Plenković - Rusija spremna da Hrvatskoj isporuči vakcinu Sputnjik V

Tanjug

15. 02. 2021. u 16:23

ЧЕКА СЕ ОДОБРЕЊЕ ЕУ: Пленковић - Русија спремна да Хрватској испоручи вакцину Спутњик В

Foto: John Thys, Pool Photo via AP

PREMIJER Andrej Plenković najavio je danas mogućnost da i Hrvatska uveze rusku vakcinu Sputnjik V protiv korona virusa, što će zavisiti od odbrenja EMA.

Rusija je, kazao je, spremna da Hrvatskoj dostavi vakcinu Sputnjik V.

"Sad razmatramo s Hrvatskom agencijom za lekove šta pravno možemo da učinimo, poštujući pravnu stečevinu EU. Kad EMA odobri, biće moguće i te vakcine koristiti i u Hrvatskoj. Moramo biti samo sigurni u javno-zdravstvenom pogledu”, rekao je Plenković, koji boravi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gde je prisustvovao spajanu Pelješskog mosta sa kopnom.

On je rekao da je prošle sedmice razgovarao i sa pojedinim farmaceutskim kompanijama i dodao da će se dopremanje vakcina u Hrvatsku ubrzati tokom marta.

"Očekujem više od 600.000 novih doza do kraja marta. Još veću isporuku očekujemo u drugom kvartalu, očekujemo kompenzaciju "dugova" iz januara i febrara", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sandra

15.02.2021. 17:09

Rusija ima izvanredne stručnjake i dugu tradiciju u naučno istraživačkom radu i proizvodnji vakcine koju su godinama koristili i u Evropi i Americi. Nažalost, iz geopolitičih razloga, a možda i finansijskih i želje za zaradom, EU je pod pritiskom privatnih farmaceutskih kuća odlučila da primenjuje zapadne vakcine. Ali se pokazalo da oni nisu u stanju da proizvedu potrebnu količinu. Sada se vidi da članstvo u EU nije uvek privilegija već kočnica za pojedine države. Ko se snađe i odstupi od njihovih pravila može da pomogne svom stanovništvu, a Plenkovića je pritisnulo stanovništvo da nešto konkretno preduzme.

Ozon

16.02.2021. 01:08

Nešto se ne sećam da su Mađari tražili odobrenje od EU? Tako da "danke dojčland" državica pokazuje šta mi nikako ne treba da radimo i u kom smeru ne smemo da idemo.