BOŠNjAK IZ BIHAĆA OPTUŽEN ZA TERORIZAM: Jahja ratovao u Siriji sve do sloma Islamske države

V.M.

13. 01. 2021. u 11:10

БОШЊАК ИЗ БИХАЋА ОПТУЖЕН ЗА ТЕРОРИЗАМ: Јахја ратовао у Сирији све до слома Исламске државе

Depositphotos

TUŽITELj Odseka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Jahje V. (21) iz Bihaća, koji je izručen BiH 22 oktobra prošle godine, od kada je u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 16. juna 2014. godine, napustio BiH i otišao u Nemačku, odakle je nakon oko dva meseca, otputovao avionom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namerom da se priključi terorističkim grupama koje deluju na tom području.

- Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul Nusra front“ (“Al Nusra Front”) i terorističkim grupama koje deluju na području Sirije a koje su od Saveta bezbednosto UN proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim  oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protipravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u nameri nasilne izmene ustavnog poretka i režima - kaže za „Novosti“ Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi na pomenutom području boravio zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namerom, te pod imenom „Abdulaziz“ učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra front“.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura ”ISIL”-a nakon čega se skrivao na području Turske, gde je lociran, uhapšen i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj formaciji, čime je počinio krivično delo-organizovanje terorističke grupe

Tužilašto BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svedoka i stručnih veštaka, među kojima i svedoka sa merama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza. Optužnica je prosleđena Sudu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)