AFERA "RESPIRATORI": Optuženi premijer, ministarka i biznismen (FOTO)

O.M.

04. 12. 2020. u 16:22

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu u aferi "Respiratori" kojom su obuhvaćeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, tv voditelj i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić, te Jelka Milićević.

АФЕРА РЕСПИРАТОРИ: Оптужени премијер, министарка и бизнисмен (ФОТО)

Foto: Oslobođenje

Njima se na teret stavlja da su počinili čak sedam krivičnih đela i to udruživanje radi činjenja krivičnih dela, zloupotreba ovlašćenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje poslovnih knjiga, službene isprave, te povredu obaveze vođenja poslovnih knjiga. Milićevićeva se tereti za nesavesan rad u službi.

- Optuženima se stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih dela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrednosti od 2.900.000, za potrebe borbe protiv korona virusa u FBiH - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubeši.

On kaže da se Novaliću na teret stavlja da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlaštenja premijera FBiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine opreme za borbu protiv korone.

- U tom su se planu pridružili Solak, Hodžić i firma "Srebrena malina". Potom su nabavili 100 respiratora po uvećanim cenama, a koji se ne mogu koristiti u svrhe lečenja od kovid 19. Time je oštećena FBiH i omogućeno sticanje protivpravne koristi koja bi bila podeljenja između optuženih - naveo je Grubešić.

Milićevićeva je optužena da je svesnim kršenjem zakona i propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije sprečila nastupanje štetne posledice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna