HRVATSKA OBORILA REKORD SA 748 NOVOOBOLELIH: Dramatično u komšiluku, zemlje u okruženju pooštravaju mere

Novosti online

14. 10. 2020. u 10:10

KORONA virus nastavlja da bukti u zemljama u regionu, dok se čini da samo Srbija odoleva porastu infekcija, bar za sada.

ХРВАТСКА ОБОРИЛА РЕКОРД СА 748 НОВООБОЛЕЛИХ: Драматично у комшилуку, земље у окружењу пооштравају мере

Foto Tanjug-AP

Hrvatska danas ima najgori dan do sada, dok Rumunija, koja konstantno beleži visoke brojeve, najavljuje nove mere.

U Hrvatskoj danas najgori dan od početka pandemije

U Hrvatskoj je danas zabeleženo 748 novih slučajeva, što je najveći broj od početka pandemije. Testirano je 6.400 ljudi.

Hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak rekao je jutros da zemlja danas očekuje rekordan broj novoobolelih.


- Još nemamo sve podatke, ali do juče uveče imali smo broj koji ukazuje da bi danas mogao biti rekordan broj novih slučajeva - rekao je jutros Krunoslav Capak u emisiji "U mreži Prvog" na hrvatskom radiju.

Dosadašnji najveći broj novozaraženih zabeležen je 8. oktobra kada su bila 542 nova slučaja.

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabeleženo je 211 novih slučajeva zaraze.

Grad Zagreb je juče doneo program mera po kojima je obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima.

Takođe, obavezno je korišćenje maski i na otvorenim prostorima gde nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra. Obustavljaju se posete svim korisnicima domova za starije kao i izlazak korisnika izvan domova na dve nedelje.

Objavljene su i nove preporuke za ugostitelje i svadbe. Prema novim preporukama razmak između stolova u svim ugostiteljskim objektima mora biti najmanje tri metra, razmak između gostiju najmanje metar i po, zabranjeno je stajanje i stajaća mesta, kao i plesanje i plesni podijum.

U Hrvatskoj, osim što se sada i kafićima i restoranima uvodi zabrana rada nakon ponoći, a svi gosti moraju da nose maske svuda sem za stolom, jedna od novosti su i korona-redari koje moraju da osiguraju ugostiteljski objekti, po jednog na 50 gostiju.

- Korona-redari su jedna od mera, to su osobe koje vlasnici obekta odrede, njihova je svrha da sprovode mere HZJZ-a. Vlasnici ugostiteljskih objekata su dužni da od danas odrede korona-redare - objasnio je njihovu funkciju pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut za RTL.


Od sutra nove, oštrije mere protiv korone u Rumuniji

Vlada Rumunije od sutra uvodi nove mere kako bi suzbila širenje korona virusa, a stanje uzbune će biti produženo do sredine novembra.

Od sutra će biti zabranjene sve privatne proslave, poput venčanja i krštenja na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a građani će morati da nose maske na javnim mestima u gradovima u kojima dvonedeljni prosek zaraženih prelazi broj od tri slučaja na 1.000 ljudi, prenosi Rojters.

Nošenje maski je trenutno obavezno u javnom prevozu, zatvorenim javnim prostorima i otvorenim mestima gde je teško održati distancu, poput pijace.

Takođe, pozorišta, bioskopi i ugostiteljski objekti biće otvarani u zavisnosti od broja zaraženih u svakom gradu.

Poslednjih dana u Rumuniji se beleži više od 3.000 novih slučajeva dnevno, čime je ukupan broj zaraženih od početka epidemije 160.461 slučaja zaraze.

Preminulo je 5.535 osoba.

 

U Bugarskoj 200 više obolelih nego dan ranije

U Bugarskoj je zabeležen rekordan porast broja obolelih u jednom danu, za protekla 24 sata obolelo je 785 osoba, skoro 200 više nego prethodnog dana.

Ukupno je u Bugarskoj, prema podacima ministarstva zdravlja, 25.774 slučajeva kovida-19, prenosi agencija TAS S.

Naviše zaraženih je u Sofiji.

Osam osoba je preminulo u poslednjh 24 sata čime je ukupan broj žrtava porastao na 923.

Hospitalizovao je 1.307 osoba, a 64 pacijenta se nalaze na intenzivnoj nezi.

Za poslednja 24 sata testirano je 5,819 građana.

U Bugarskoj je potvrđeno da je zaraženo 1.415 lekara.

Tanjug

 

U Mađarskoj još 27 žrtava za 24 sata

U Mađarskoj je u protekla 24 sata umrlo 27 ljudi, dok je broj obolelih od korona virusa porastao za 920 na 40.782, preneli su mađarski mediji u sredu.

Ukupan broj umrlih sada iznosi 1.023.

Pored prodavnica i javnog prevoza, nošenje maski sada je obavezno u bioskopima, pozorištima, zdravstvenim i socijalnim kancelarijama, a klubovi moraju da se zatvore do 23 sata.

Zabranjena je poseta bolnicama i domovima za starije, a na snazi ostaje i zabrana za putnike iz inostranstva.


Od sutra obavezno nošenje maski i na otvorenom u Albaniji

Zbog loše epidemiološke situacije, premijer Edi Rama je pre nekoliko dana saopštio odluku o obaveznom nošenju zaštitnih maski i na otvorenom od 15. oktobra.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da raste broj obolelih kojima je potrebno bolničko lečenje. U slučaju potrebe, kažu u ministarstvu zdravlja, biće otovreni novi kovid centri.

Poznati lekari koji se bave epidemiologijom u Albaniji tvrde da se premalo građana testira i da bi trebalo dnevno testirati od 2.000 do 2.500 ljudi kako bi se dobila realna slika epidemiološke situacije.

Prema podacima od juče, u Albaniji je preminulo pet osoba, dok je potvrđeno novih 182 slučajeva korona virusa, saopštilo je albansko Ministarstvo zdravlja.

Testirano je 1.055 osoba, a kako se navodi, od bolesti se oporavilo 90 pacijenata, objavili su albanski mediji.

Od početka pandemije u Albaniji je od korona virusa obolelo 15.752 građana, od kojih je 429 preminulo.

Trenutno je aktivno 5.648 slučajeva.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna