HRVATSKA ODBILA POMPEA: Državni sekretar SAD u Dubrovniku, glavne teme kineski uticaj, 5G mreža i američki avioni F-16

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

02. 10. 2020. u 22:38

HRVATSKA nije pristala na zahteve Amerike da Zagreb obustavi poslove sa Kinom, kako je u petak u Dubrovniku hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću predložio američki državni sekretar Majk Pompeo.

ХРВАТСКА ОДБИЛА ПОМПЕА: Државни секретар САД у Дубровнику, главне теме кинески утицај, 5Г мрежа  и амерички авиони Ф-16

Majk Pompeo i Andrej Plenković / Foto AP

U dramatičnim okolnostima nakon saznanja da je zaražen predsednik Tramp, Pompeo je Hrvatima doneo vest da će uskoro biti ukinute vize za putovanje u Ameriku i da se radi na sporazumu o ukidanju dvostrukog oporezivanja, te najavio da će Amnerika dati povoljne uslove za kupovinu aviona F-16.

Pompeo, koji je i u jednodnevnoj poseti Hrvatskoj insistirao da se prekinu poslovi sa Kinom, pogotovo kada je reč o 5G mreži.

- Kada sarađujute sa kineskom kompanijom, ona je duboko povezana sabezbednosnim aparatom pa informacije mogu doći na mesto koje nijedan hrvatski građanin ne želi - rekao je Pompeo, a premijer Plenković je nakon susreta sa državnim sekretarom naglasio da su odnosi Hrvatske i Kine veoma dobri. O mogućem bojkotu kineskih kompanija koje uvode novu tehnologiju Plenković nije rekao ni reči, dok je Pompeo ocenio da su Kinezi došli u Hrvatsku graditi Pelješki most kako bi uzeli pare.

- Ja sam uveren da nijedan hrvatski građanin ne želi da kineska Komunistička partija ima sliku njegovadeteta koje on ima na mobilnom telefonu - komentarisao je Pompeo moguće poslove sa "Huavejom" nakon što je Hrvatska počela uvoditi 5G mrežu u Osijeku, Rijeci, Karlovcu i Bjelovaru.

Pompeo se nije susreo sa predsednikom Zoranom Milanovićem, koji je dan ranije izjavio kako američki državni sekretar dolazi da Hrvatskoj "uvali američke avione".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a