METEOROLOZI U REGIONU UPOZORAVAJU: Očekuje nas izrazito hladni front, oluje sa pljuskovima i jaki udari vetra

Tanjug

25. 09. 2020. u 07:36

МЕТЕОРОЛОЗИ У РЕГИОНУ УПОЗОРАВАЈУ: Очекује нас изразито хладни фронт, олује са пљусковима и јаки удари ветра

Foto: Tanjug

METEOROLOZI u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori upozoravaju da se narednih dana očekuje olujno nevreme sa grmljavinom i obilnim padavinama koje mogu izazvati poplave, kao i da postoji mogucnost da se zabele planinski vrhovi.

- Od natprosečno toplog vremena, koje nas sa kratkom pauzom prati od početka septembra, oprostićemo se u subotu kada će nas zahvatiti izraziti hladni front - objavio je slovenački portal 24 sata (24ur.com). Građani Slovenije uozoreni su da mogu da ocekuju "prilično raznovrsne vremenske događaje" - od oluja sa pljuskovima i jačim udarima vetra, do snega na planinama višim od 1.40 metara nadmorske visine.

U Sloveniji će temperatura pasti za najmanje deset stepeni, a samim tim će se steći uslovi za početak grejne sezone.

Zbog jakog juga, očekuje se da će talasi u Tršćanskom zalivu prelaziti visinu od dva metra, najavljuju slovenački meteorolozi.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je posebno saopštenje u kojem se navodi da će za vikend biti hladnije od proseka za ovo doba godine, da se očekuje obilna kiša i olujni vetar.

Najviše padavina sutra se očekuje na Jadranu, gde su, kako se navodi, uz grmljavinsko nevreme moguće ponegde i bujične poplave.

Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predelima, kao i u unutrašnjosti Dalmacije, gde je takođe izdat drugi stepen upozorenja - narandžasto za opasno vreme.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upozorio je da se u naredna četiri dana očekuju nestabilne vremenske prilike, ponegde sa obilnom kišom, povremeni pljuskovi sa grmljavinom i sa jakim, olujnim južnim vetrom.

Zbog obilne kiše, velikog priliva vode, i jakog južnog vetra, upozoravaju iz Diretkorata, potencijalno su moguće i određene posledice u centralnim, južnim i primorskim predelima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)