PLENKOVIĆ BEZ EVROPSKE FOTELJE: Predsedniku Vlade Hrvatske neizvestan novi mandat u Zagrebu, a ne čeka ga ni karijera u Briselu

HRVATSKOG premijera Andreja Plenkovića verovatno ne čeka evropska karijera, a situacija mu se komplikuje i u zemlji, jer se preko noći ujedinila levica.

ПЛЕНКОВИЋ БЕЗ ЕВРОПСКЕ ФОТЕЉЕ: Председнику Владе Хрватске неизвестан нови мандат у Загребу, а не чека га ни каријера у Бриселу

Foto Tanjug

Gotovo sve levičarske stranke postigle su dogovor o koaliciji pred hrvatske izbore u maju, čime su šanse HDZ-a bitno smanjene.

Plenković je otputovao u Bukurešt na predizborni kongres Evropske narodne stranke, koja će verovatno potvrditi kandidaturu Ursule fon der Lejen za drugi mandat predsednice Evropske komisije, a sva vodeća mesta u evropskoj administraciji već su, bar na papiru, rezervisana. Kako su i šanse narodnjaka za pobedu na evropskim izborima manje nego ikad, preostala mesta na koja mogu računati su smanjena, pa će Plenković ostati bez nastavka karijere u Briselu.

"Žetončići"

Po mnogima presudnu ulogu imaće takozvani "žetončići", kako u Hrvatskoj zovu one koje velike političke stranke mogu da "kupe", u nedostatku ruku u parlamentu. Do sada su baš ti odlučivali i dosadašnje izbore u Hrvatskoj, a spominju se i pred ove, kao moćna rezerva za HDZ. Ispod stola se već pregovara.

Najveća opoziciona stranka SDP više nema snagu da se sama suprotstavi HDZ-u, pa je ujedinjenje levice za neke analitičare "istorijski korak" prema rušenju HDZ-a. Plenković je to ironično prokomentarisao, nazvavši novu koaliciju "kobasičarskom", ali prve ankete ukazuju da je levica na dobrom putu. Najavljen je i veliki miting u Zagrebu i drugim hrvatskim mestima gde bi te stranke trebalo da pozovu građane da masovno izađu na izbore.

U anketi portala "Indeks" učestvovalo je 120.000 građana, a uverljivo najviše glasova dobila je stranka "Možemo" i koalicija levičara, dok je HDZ na trećem mestu.

Predizborno odmeravanje snaga, više nego ikad, vodiće se na društvenim mrežama, pa su sve stranke oformile štabove koji imaju zadatak da kreiraju strategiju na netu. Burno je i u Saboru, pa je lider opozicije Peđa Grbin, šef SDP-a, najavio da će, ako pobede, prvo ukinuti sporni "leks Plenković" koji ugrožava novinarstvo i poništiti izbor novog državnog tužioca Ivana Turudića. Vladajući HDZ odgovara Grbinu da je "očajnik" koji nikad nije objasnio svoju ulogu u "mafijaškoj" firmi za koju je radio.

Pritom, građani nisu previše zainteresovani za izbore. Većina smatra da se ništa suštinski neće promeniti, bilo ko da pobedi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)