MILANOVIĆ NEOBAVEŠTEN, PLENKOVIĆ URADIO PO SVOM: Hrvatski predsednik nije ni znao kako će njegova država glasati u UN

Novosti Onlajn

28. 10. 2023. u 14:02

KANCELARIJA Predsednika Republike Hrvatske izdao je saopštenje nakon jučerašnjeg glasanja o rezoluciji UN kojom se poziva na hitan, trajan i održiv humanitarni prekid vatre u Gazi. Protiv toga je bilo 14 zemalja, među kojima Hrvatska, ali i Izrael i SAD, kao i članice EU Austrija, Mađarska i Češka. Većina članica EU bila je uzdržana, dok su za bile Francuska, Španija, Slovenija, Portugal, Irska i Belgija.

МИЛАНОВИЋ НЕОБАВЕШТЕН, ПЛЕНКОВИЋ УРАДИО ПО СВОМ: Хрватски председник није ни знао како ће његова држава гласати у УН

Foto: Tanjug

- Ambasador Republike Hrvatske pri Ujedinjenim nacijama glasao je u Generalnoj skupštini UN protiv rezolucije koja poziva na hitan humanitarni prekid vatre i prekid neprijateljstava u Gazi isključivo po nalogu Vlade Republike Hrvatske. Kabinet predsednika RH nije konsultovan niti upoznat sa stavom da će Hrvatsku hrvatskom zastupati ambasador u UN.

Nije prvi put da Vlada Republike Hrvatske ne konsultuje predsednika Republike o spoljnopolitičkim odlukama i time krši svoju ustavnu obvezu zajedničkog kreiranja spoljne politike Republike Hrvatske s predsednikom Republike.

Međutim, u ovom delikatnom slučaju, Vlada Republike Hrvatske je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom označila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i prekršioca međunarodnog humanitarnog prava, čime je nanijela dugoročnu štetu hrvatskom međunarodnu reputaciju - saopštila je kancelarija.

„Hrvatska je trebala da ostane suzdržana“

- Još je opasnije što je Vlada RH svojom odlukom bespotrebno ugrozila nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim pretnjama za koje će morati da snose punu odgovornost. Hrvatska je trebala da ostane suzdržana prilikom glasanja o pomenutoj rezoluciji, kao i većina zemalja članica Evropske unije. 

Teško je razumeti razloge koji su naveli Vladu RH da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštovanje humanitarnog prava, osim ako se u ovom slučaju ne radi i o ličnim političkim interesima i pozicioniranju premijera Andreja Plenkovića. 

Uz to, sada je nesumnjivo svima jasno zašto premijer RH ne želi dogovor o kadrovskim promenama u hrvatskoj diplomatiji: Andrej Plenković želi da zadrži postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje ambasadora u UN, bez prethodne konsultacije i koordinacije sa predsednikom Republike, dokazalo je da je Andrej Plenković hrvatsku diplomatiju pretvorio u službu svojih poslušnika - dodaju iz Milanovićevog kabineta.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)