BIZARAN SLUČAJ U HRVATSKOJ: Majka ostavila troje maloletne dece u poplavljenoj kući i otišla sa dečkom

Novosti online

28. 09. 2023. u 14:38

TROJE dece, od kojih najstarije ima 15 godina i koje je čuvalo još dvoje mališana, od 1. do 4. januara ove godine u jednom istarskom mestu bilo je samo u kući. Ovu nesavesnu odluku svesno je donela njihova majka, koja je sa svojim partnerom otišla kod njegove majke u Slavoniju.

БИЗАРАН СЛУЧАЈ У ХРВАТСКОЈ: Мајка оставила троје малолетне деце у поплављеној кући и отишла са дечком

Foto: Tanjug

I umesto 4. januara, kada su je iz Centra za socijalni rad pozvali i rekli da su oduzeli decu od porodice i da je zbog toga u nevolji, majka se vratila tek 9. januara i, naravno, u praznu kuću jer su joj nadležne službe oduzele decu.

A ta kuća je, kako je istraživanjem otkriveno, sve samo ne toplo mesto gde deca treba da odrastaju bezbrižno i bezbedno. Ostavila je decu u mračnoj i hladnoj prostoriji bez grejanja. Deo sobe je bio preplavljen vodom i preko poda je razvučen produžni kabl kako bi se deca grejala uz pomoć grejalice.

Kada su zaposleni u nadležnim službama saznali da deca borave u kući bez nadzora roditelja, ostali su zatečeni prizorom koji su videli. Obuzela ih je tuga. Troje dece stajalo je jedno pored drugog tik do vrata. Dvojica starijih bili su obučeni u jakne, a najmlađe dete je bilo samo u majici. Rekli su da će se mama uskoro vratiti, samo nisu znali kada. Kuća je bila "ledena", a najstarije dete je reklo da brine o mlađoj braći i da im kuva. I ponosno je dodao da im je tog dana napravio kokice.

Kada su izvedeni iz kuće jer im je rečeno da ne mogu sami da žive u kući i u takvim uslovima, tri brata su bila mirna i poslušna. Ali kada su izašli napolje, umesto da uđu u službena vozila, počeli su da beže. Iako su pobegli munjevitom brzinom, uhvaćeni su na stanici i potom smešteni u odgovarajuće ustanove.

Prema rečima veštaka, majka okrivljene ima poremećaj ličnosti zavisnosti, a po oceni tužilaštva, grubo je povredila prava deteta, pa je prijavljena za tri krivična dela protiv braka, porodice i dece. U optužnici koja je nedavno podignuta protiv nje traže delimično uslovnu kaznu od 18 meseci, od čega bi pola godine morala da provede iza rešetaka, dok bi ostatak bio uslov sa petogodišnjim rokom provere. A istovremeno, na predlog tužilaštva, ako sud presudom odluči, moraće da bude uključena u porodično savetovalište pod nadzorom Probacione kancelarije na godinu dana.

Optužena je, inače, priznala krivicu, navodeći da je ovu odluku donela jer je uspaničena zbog zdravstvenog stanja majke svog partnera, kojoj je ona na prvom mestu. A decu je tad ostavila samu jer nije imao ko da brine o njima... ali je pokušala da umanji krivicu izjavom da je zamolila drugaricu da ih čuva. Međutim, drugarica je to odbila, upozorivši je da krši zakon i da to ne čini.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: SRCEPARAJUĆE: Ekipe ruske hitne pomoći pridružuju se libijskim spasiocima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu