BESANA NOĆ U HRVATSKOJ: Reke u unutrašnjosti ne bi trebalo da porastu

Tanjug

05. 08. 2023. u 23:35

I VEČERAS bi reke u unutrašnjosti Hrvatske mogle da se izliju, iako, prema poslednjim podacima, one ne bi trebalo značajno da porastu preko noći, javlja HRT.

БЕСАНА НОЋ У ХРВАТСКОЈ: Реке у унутрашњости не би требало да порасту

Foto Tanjug

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozoro je da će pljuskova na obali i ostrvima biti i tokom noći, preneo je portal Index.hr.

-Tokom idućih sati lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom i moguće jakim na udare olujnim vetrom kreću se prema južnoj Dalmaciji i ostrvima od Šibenika pa sve do Dubrovnika, prenela je Civilna zaštita upozorenje DHMZ.

U Zagrebu je poplavljen fudbalski stadion NK Podsused, dok je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za HRT rekao da se rasterećenjem gotovo četvrtine savskih voda prema Odranskom polju rasterećuje vodostaj na području Grada Zagreba.

-Ona je sad na nivou plus 440. Sigurno da bi bila značajno viša da nemamo rasterećenja dela voda u Odransko polje. Niži vodostaj, mini pritisak na nasipe i veća sigurnost odbrane od poplava. To je ključni objekat u zaštiti od poplava Grada Zagreba koji je u funkciji. Vidi se da je sistem odbrana od poplava Grada Zagreba tradicionalno dobro osmišljen, rekao je on.

Đuroković je naglasio da neće biti dodatnog dotoka iz Slovenije.

-Sad smo na krajnjem opterećenju. Reka Krapina još prehranjuje područje Grada Zagreba i drži taj nivo vodostaja. Ovo će potrajati 24 sata. Neće doći do opadanja vodostaja u Gradu Zagrebu. Pretnje ne bi trebalo da bude. Svi nasipi su u dobrom stanju, a redovno se obilaze i kontrolišu. Narednog dana više pažnje ćemo posvetiti velikogoričkom području i području Opštine Rugvica, rekao je on.

Foto: Društvene mreže

Prema njegovim rečima, podignut je nivo od poplava u nizvodnom području na nešto viši nivo kako ne bi došlo do iznenađenja.

-Smatramo da će sve skupa izdržati, posebno reka Kupa neće imati neke velike količine, Karlovac nema nikakvih problema, neće biti uvođenja bilo kakvih redovnih mera odbrane od poplava, istakao je Đuroković.

On je naveo da se velike količine vode ispuštaju u Lonjsko polje, tako da će biti održan nivo vodostaja u reci Savi duž celog vodostaja.

-Treba biti oprezan jer se radi o puno kilometara nasipa gde može doći do nekog incidenta. Snage su na terenu, rekao je Đuroković.

Prema njegovim rečima, na području Opštine Brdovec došlo je do kontakta vode sa 50-ak kuća.

-Tamo nema nasipa. Beležimo određenu štetu. Nemamo dojave da je u drugim mestima pričinjena značajnija šteta. Treba imati poverenja u sistem obrane od poplava u Hrvatskoj. Stalno dograđujemo nasipe i održavamo sistem, istakao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!