PREDSEDNIŠTVO BIH U SAD: Na sastanaku sa senatskim odborom za spoljne poslove

Tanjug

01. 02. 2023. u 23:08

PRVI put nakon 2005. godine, svi članovi predsedništva BiH u istom trenutku borave u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država gde su danas održali sastanak sa članovima Odbora za spoljne poslove američkog Senata.

ПРЕДСЕДНИШТВО БИХ У САД: На састанаку са сенатским одбором за спољне послове

FOTO RTRS

Povod za dolazak u SAD bio je poziv na tradicionalni molitveni doručak koji organizuje američki Kongres.

Sastanak sa članovima senatskog odbora za spoljne poslove trajao je duže nego što je bilo predviđeno, a Željka Cvijanović, predsedavajuća Predsedništva BiH ocenila je da je to pokazatelj zajedničkih interesa, a ne neslaganja, prenosi Glas Amerike (VOA).

Dok među članovima Predsedništva BiH postoji deklarativna, verbalna saglasnost o potrebi priključenja Evropskoj Uniji, priključenje NATO savezu je prema navodima VOA, bilo tačka neslaganja i mišljenja su podeljena po enitetskoj liniji.

-Svi želimo da imamo dobru saradnju sa NATO, tu nema dileme, ali kada je u pitanju članstvo, stav Republike Srpske je iz poznatih razloga da nemamo svi istu potrebu za tim, rekla je Cvijanović.

Bošnjački član Predsedništva Denis Bećirović ne deli mišljenje Cvijanovićeve i tvrdi da je "NATO put Bosne i Hercegovine već davno dogovoren u strateškim dokumentima" koje će BiH, kao pravna država, nastaviti da sledi i u buduće.

-Ko želi da ospori put BiH u NATO taj mora da dođe u parlament BiH i predloži izmene Zakona o odbrani, pa ako to bude usvojeno onda možemo da menjamo i politiku prema NATO, rekao je Bećirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna