NOVI PROTESTI NA ULICAMA SKOPLJA: Predlog Pariza o ukidanju bugarskog veta za pristupanje Severne Makedonije EU i dalje deli Makedonce

I.S.

15. 07. 2022. u 20:46

SITUACIJA u Skoplju ne ide ka smirivanju, ni u makedonskom parlamentu, niti na prestoničkim ulicama.

НОВИ ПРОТЕСТИ НА УЛИЦАМА СКОПЉА: Предлог Париза о укидању бугарског вета за приступање Северне Македоније ЕУ и даље дели Македонце

Foto: EPA

I danas, drugog dana rasprave o francuskom predlogu za ukidanje bugarskog veta i pregovaračkom okviru za pristupanje Severne Makedonije EU, poslanici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE ometali su obraćanje poslanika SDSM vuvuzelama i zviždaljkama.

Protivnici predloga smatraju da on vodi u bugarizaciju Makedonije. U užarenoj atmosferi, nastavljena je rasprava otpočeta u parlamentu u četvrtak protestima opozicije koji su zaglušili govor premijera Dimitra Kovačevskog.

Šef makedonske vlade poručio je da je u pitanju istorijska sednica na kojoj se odlučuje o temeljima Severne Makedonije.

- Prvobitne ideje smo odbacili jer nisu garantovale status makedonskog jezika u pregovorima. Osnova nije bila dobra. Insistiramo na tome da niko ne može, nema pravo i neće da pregovara oko makedonskog jezika, posebnog istorijskog, kulturnog identiteta i privatnosti, bilo kada i bilo iz kog razloga - kazao je Kovačevski.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog se pita čemu toliko policije u Skoplju, ako je predlog za, kako kažu, "asimilaciju" Makedonije, tako dobar.

- Skoplje blokira policija, jer Kovačevski zna da prodaje Makedoniju, jezik, identitet i istoriju - navode iz VMRO-DPMNE.

- Sam izdajnik Kovačevski u svojoj objavi na "Fejsbuku" priznaje da identitet, istorija i jezik nisu zaštićeni i da postoji dokument koji ih demantuje. Kovačevski zna da izdaje Makedoniju. Zbog toga policija blokira ceo grad - stoji u saopštenju VMRO-DPMNE. Ova stranka insistira na tome da nema garancija za očuvanje nacionalnog identiteta i neće podržati dvotrećinsku većinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja