PENDAROVSKI PODRŽAVA FRANCUSKI PREDLOG: Ukidamo bugarsku blokadu

Novosti online

03. 07. 2022. u 18:08

PREDSEDNIK Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da modifikovani francuski predlog o ukidanju bugarskog veta i otvaranju pregovora za članstvo Skoplja u EU prihvatljiv kompromis i da ne podriva makedonski indentitet.

ПЕНДАРОВСКИ ПОДРЖАВА ФРАНЦУСКИ ПРЕДЛОГ: Укидамо бугарску блокаду

Foto: Kabinet predsednika RSM

- Odluka da se prihvati izmenjeni francuski predlog neće biti istorijski trijumf, niti istorijski neuspeh ili debakl - rekao je Pendarovski posle sednice makedonskog Saveta bezbednosti.

Prema njegovim rečima, to nije sudbonosna dilema niti odluka koja će definisati buduće generacije Makedonaca i makedonskih građana.

On kaže da ovaj predlog uopšte ne podriva makedonski identitet, jer, kako je rekao, čisto formuliše makedonski jezik.

Ako bude bilo kakvih dodatnih pokušaja Bugarske ili bilo koje druge strane da promene makedonski identitet, istoriju, jezik, kaže Pendarovski, Severna Makedonija će se povući iz tih pregovora.

On kaže da u razgovorima sa visokim evropskim i svetskim zvaničnicima nije stekao utisak da iko želi da uništi makedonski narod i državu.

- Uveren sam da nismo mogli da postignemo više od pozicije kandidata za članstvo - rekao je Pendarovski po završetku sednice Saveta za bezbednost, obrazlažući svoje stavove u vezi sa izmenjenim francuskim predlogom.

On smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU, prenela je agencija MIA.

- Na taj način ukidamo bugarsku blokadu koja traje više od dve godine i omogućeno je formalno otvaranje pregovora. Ostajemo na evropskom koloseku koji je dug i do ovog trenutka ništa ne gubimo, sada je vreme da ovde otvorimo strateški dijalog - rekao je Pendarovski.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri