U SLOVENIJI GORIVA NI ZA LEK: Građani uznemireni, nadležni poručuju - nestašica je privremena

Srna

19. 06. 2022. u 23:49

U MNOGIM mestima u Sloveniji građani danas nisu mogli da natoče gorivo na pumpama, a problemi postoje kod svih dobavljača.

У СЛОВЕНИЈИ ГОРИВА НИ ЗА ЛЕК: Грађани узнемирени, надлежни поручују - несташица је привремена

Foto: Tanjug

Štajerska, Pomurje, Prekmurje, Gornja Savinjska Dolina, Ilirska Bistrica, Velenje, Jesenice, Kamnik, Nova Gorica, Goriška Brda samo su neka od mesta u kojima nema goriva.

Građani po dolasku na pumpu dobijaju poruku da goriva trenutno nema na zalihama zbog povećane potražnje.

U "Petrolu" uveravaju građane da je panika nepotrebna, jer imaju dovoljne zalihe i da nema straha od nestašice.

- Problemi se javljaju širom Slovenije - rekla je Brigita Zorec iz "Petrola" i dodala da je panika nepotrebna i da su prekidi u snabdevanju građana samo kratkotrajni.

Ona je navela da su zbog povećane prodaje već povećali zalihe na prodajnim mjestima, a snabdevanje je zbog vikenda logistički otežano, što dovodi do kašnjenja u isporuci.

Nadležni smatraju da građani reaguje na najavljeno povećanje cena goriva i gomilaju zalihe. Osim toga, povećana potražnja je zbog vikenda i povećanog tranzita kroz Sloveniju.

Premijer Robert Golob je izneo prošle nedelje prve predloge za ublažavanje krize, što je jedan od prioriteta nove vlade na početku mandata. Vlada će, kako je rekao, ponovo uvesti regulaciju marži trgovaca na benzinskim pumpama van autoputeva i objaviti marže i cene na autoputevima. Režim će stupiti na snagu 21. juna i trajaće 12 meseci.

- Novim merama će cene goriva u Sloveniji biti slične cenama u Hrvatskoj van auto-puteva - rekao je Golob i dodao da će biti niže od cena u Austriji i Italiji.

Mediji su preneli da će, prema ulaznim parametrima, cena benzina od 95 oktana narednog utorka dostići oko 1,74 evra po litru, a cena dizela 1,81 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu