CRNA GORA RAČUNA NA SRBIJU: Ministar Joković - Sačuvati se nestašica uvozom hrane

Tanjug

13. 06. 2022. u 18:05

CRNA Gora je uvozno zavisna kada je reč o poljoprivrednim proizvodima i tražiće od Vlade Srbije da se u narednih šest meseci obezbedi nabavka osnovnih namirnica kako bi se izbegle eventualne nestašice na tržištu.

ЦРНА ГОРА РАЧУНА НА СРБИЈУ: Министар Јоковић - Сачувати се несташица увозом хране

Foto SNP

Ovo je rekao danas potpredsednik crnogorske vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

- Uvozimo robu iz Srbije u vrednosti od skoro pola milijarde evra i znam da u toj susednoj zemlji postoji volja da se Crnoj Gori rezervišu osnovni prehrambeni proizvodi za narednih šest meseci - rekao je Joković za Radio Crne Gore.

Prema njegovim rečima, to će biti i jedna od tema razgovora premijera Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i predsednika Srbije tokom predstojećeg susreta. U Vladi razmatraju i mogućnost ponovnog formiranja robnih rezervi, kaže Joković.

- Trebalo bi formirati državne robne rezerve uz prethodno urađenu stručnu analizu s ciljem da naša država obezbedi rezerve osnovnih namirnica za barem tri meseca - kaže Joković.

Kriza na tržištu poljoprivrednih proizvoda i energenata može potrajati i domaći poljoprivrednici moraju više da proizvode uz veću podršku države.

- Naredne godine treba izdvojiti što više novca za poljoprivredu kako bi značajno povećali subvencije i omogućili da poljoprivrednici proizvedu još vise hrane. Analize i bilansi pokazuju da dovoljno imamo samo domaće lubenice i u jednom momentu mladog krompira - rekao je Joković.

Turistička sezona kreće i po svim najavama biće uspešna, kaže potpredsednik Joković i ukazuje da je i to šansa za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)