DECI BESPLATNI TESTOVI: Borba Hrvatske sa korona virusom, đaci moraju da se testiraju svakog ponedeljka

ZA koji dan roditelje školske dece u Hrvatskoj dobiće besplatne testove za koronu i obavezu da svakog ponedeljka testiraju učenike.

ДЕЦИ БЕСПЛАТНИ ТЕСТОВИ: Борба Хрватске са корона вирусом, ђаци морају да се тестирају сваког понедељка

AP photo

Istovremeno se u Hrvatskoj ukida samoizolazija za učenike, a sva odgovornost da deca zdrava idu u škole prebacuje se na roditelje.

Kako će to da izgleda u praksi dok se korona u Hrvatskoj dobrim delom širi i u školama za sada niko ne zna. Vlada je kupila veliku količinu testova koji će biti distribuisani po školama širom zemlje, uz uputstva za korišćenje. I dok je i u Hrvatsku "stigla" podvarijanta omikrona, sve je veći pritisak da se ukinu kovid potvrde koje su se pokazale krajnje nekorisnim. Virus se širio i uz te potvrde koje služe isključivo za odlazak u inostranstvo, ali uprkos tome u Hrvatskoj za sve koji su dva puta vakcinisani smanjena je valjanost potvrde sa dvanaest na devet meseci.

Nezaustavljivo

Korona se nezaustavljivo širi i u Sloveniji, gde je dnevno više od 10.000 zaraženih. Trenutačno je čak 170.000 slučajeva, a postotak pozitivnih testova je čak 77 odsto. Stanje u bolnicama je sve teže.

Hrvatska je do sada platila veliku cenu u pandemiji, jer je već sada više od 13.000 umrlih od virusa korona. Time je Hrvatska među deset zemalja u svetu koje su imale najviše smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika, a i nakon pojave omikrona dnevno umire više od 40 ljudi. Najveće žrtve virusa ipak su penzioneri, pa se njihov broj samo prošle godine smanjio za 18.000, a mnogi su umrli nakon zaraze virusom korona.

- Brojke su zastrašujuće, a prave razmere videćemo tek sledećih godina - kaže epidemiolog Branko Kolarić.

U ovom času najteže je u splitskoj županiji, gde je i najmanje vacinisanih. Zanimanje za vakcinisanje palo je u celoj zemlji, pa se zatvaraju mesta gde su se građani vakcinisali. Uskoro bi trebalo da budu prebrojani i listići za referendum o kovid potvrdama, što bi otvorilo put da se građani u celoj zemlji odrede prema njima, ali i nacionalnom štabu civilne zaštite koji je do sada upravljao krizom u pandemiji.

Zbog velikog broja zaraženih sve je više problema u gradskom saobraćaju u Zagrebu, a gradska čistoća zbog mnogih radnika koji su na bolovanju ne može da obavlja svoj posao.

BONUS VIDEO - Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)